Veľmi jednoduchý recept, ktorým ale určite zabodujete. Mäsko je jemné, nie je žuvačkové a ani vysušené. Slivkovú omáčku treba správne dochutiť, aby bola zlatou čerešničkou na tomto výnimočnom mäsku.
Potrebujeme:
700 g jelenej sviečkovice
1 vačšiu cibuľu
olej
celú škoricu
5 guľôčok nového korenia
5 guľôčok borievok
soľ
korenie mleté
3 bobkové listy
rozmarín
cca 450 ml červeného vína
plátok masla
4 lyžice domáceho slivkového lekváru
trstinový cukor podľa chuti
sójová omáčka
citrónová šťava
Mäso nakrájame na cca 1 cm plátky. Na rozohriatej panvici potretej olejom ho prudko orestujeme z oboch strán. Orestované mäso odložíme bokom. Do výpeku dáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme ju. Teraz prídu na rad koreniny: celú škoricu, 5 guľôčok nového korenia, 5 guľôčok borievok, 3 bobkové listy, rozmarín, soľ a korenie zalejeme pohárom červeného vína. Je veľmi dôležité spočítať si guľôčky a bobkové listy, aby sme ich po uvarení vedeli všetky z omáčky vybrať. Do zmesi pridáme predpečené mäso, prikryjeme a varíme asi 60 – 90 minút, v závislosti od hrúbky mäsa. Podľa potreby dolejeme vodu alebo víno.
Po hodinke dusenia mäso opäť vyberieme a skontrolujeme, či má požadovanú konzistenciu. Malo by byť mäkké a ľahko oddeliteľné. Z omáčky povyberáme škoricu, guľôčky, rozmarín a bobkový list. Do výpeku pridáme plátok masla, slivkový lekvár a rozmiešame. Privedieme k varu a potom dochutíme – trstinovým cukrom, soľou, citrónovou šťavou, zriedime vínom/vodou, pridáme aj sójovú omáčku (opatrne). Omáčku ochutnávame, aby bola podľa našej chute. Ak máte radi jemnú omáčku, rozmixujte ju ponorným mixérom dohladka.
Pripraveného jeleňa podávame so zemiakmi (ja som nové zemiaky uvarila, pridala maslo a jarnú cibuľku) a s omáčkou.
Pridaj komentár