Predstavte si tú situáciu: na stole stojí čajník s polovicou nedopitého čaju Earl grey, ktorý si horúci, len ochutený citrónom, rada dávam na raňajky. V košíku s ovocím sa mi kopia citróny… Dávno som nič nepiekla.. A tak to začalo naberať ten správny smer. Vzala som do ruky misku a z toho, čo dom dal, som ukuchtila bábovku. Vďaka čaju som nepoužila mlieko, takže je úplne bezmliečna. Teda, ak si odmyslíte tú polevu, do tej som dala kúsok bielej čokolády – kvôli farbe. Chuť je jemná, výraznejšie celozrnná, vyvážená, ideálna k dobrému čiernemu čaju s citrónom 🙂
Potrebujeme:
1 šálku bielej hladkej špaldovej múky
1 šálku celozrnnej polohrubej špaldovej múky (prípadne biela polohrubá)
1 šálka cukru (napr. z kokosových kvetov)
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
⅓ šálky oleja (napr. kokosový)
kôra z 1 citróna
šťava z ½ citróna
1 šálka čierneho čaju (vychladnutý)
3 žĺtky
sneh z 3 bielok so štipkou soli
Na polevu:
20 g bielej čokolády
šťava z ½ citróna
Bábovka je hnedá, pretože som použila kokosový cukor a celozrnnú múku, čierny čaj tiež trošku pridal farby. V miske najskôr zmiešame suché suroviny, teda múky, cukor, prášok do pečiva s vínnym kameňom, kôru z citróna. Potom pridáme rozpustený olej, šťavu z citróna, žĺtky a čaj, dobre zamiešame a opatrne primiešame i sneh z bielok. Bábovkovú formu vymastíme a vysypeme hladkou múkou, potom do nej opatrne nalejeme cesto. Pečieme cca 60-70 minút v predhriatej rúre na 180 stupňov. Po upečení necháme pár minút vychladnúť, no ešte teplú ju vyklopíme na tanier. Ak chceme, môžeme ju poliať polevou, ktorú si urobíme jednoducho tak, že rozpustíme kúsok bielej čokolády a zmiešame so šťavou z ½ citróna. Ešte tekuté rozlejeme na bábovku a necháme stuhnúť. Nezjedenú bábovku skladujte uzatvorenú, aby neobschla.
Pridaj komentár