JESENNÁ GAŠTANOVO MANDĽOVÁ BÁBOVKA (bez múky)

- 1

Jeseň nám už poriadne zalieza do domácností. Čo nevidieť sa mení čas, čo nevidieť napadne sneh (bodaj by!) a príde zima. Preto som ešte rýchlo využila krásny čas na fotenie tejto bábovky… Totiž, kúpila som si novú formu. Najskôr som dlho obzerala kadejaké krásavice na internete, no nakoniec som zašla do obchodu a jednu fajn kúpila. Lebo veď môže byť jedna domácnosť bez bábovky? No nemôže! Takže sa môžete tešiť na nové bábovkové recepty 🙂 A toto je prvý z nich, je úplne jednoduchý, rýchly a navyše veeeľmi chutný 🙂 S teplým čajom ideálny 🙂 Bábovečka je ako jemná pavučinka. A nepotrebujete ani veľa surovín, len tri, vlastne, ak ste orechoalergici, tak len dve 🙂 Je úplne bez múky, bez mlieka i bez pridaného cukru (obsahuje len cukor, ktorý je v gaštanovom pyré).imgp5760

Potrebujeme:

1 kocku (250 g) gaštanového pyré

4 veľké vajcia

hrsť mandlí (ak ste alergici, tak ich jednoducho vynechajte, netreba ich nahrádzať)

Na vysypanie formy: tuk a orechy/bezlepková múka
imgp5763

Gaštanové pyré necháme rozmraziť. Obsahuje cukor, takže do bábovky už žiadny netreba pridávať. Na suchej panvici opečieme mandle, necháme ich vychladnúť a zomelieme nahrubo.imgp5764

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame dohladka spolu s rozdrobeným gaštanovým pyré. Keď je hmota prepojená, pridáme nasekané orechy a premiešame. Na záver zľahka primiešame vyšľahaný sneh a cesto nalejeme do pripravenej formy. Ak treba, formu predtým vymažeme olejom/rozpusteným maslom a vysypeme orechmi alebo (bezlepkovou) múkou. imgp5768

Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20-30 minút pri teplote 180 stupňov. Skúšame dlhým špáradlom, či už je cesto upečené, ak sa nelepí na špáradlo, bábovka je hotová. Vyberieme ju, necháme chvíľu postáť na stole, potom formu prekryjeme tanierom a formu prevrátime. Bábovka by sa mala uvoľniť a dobre vyklopiť.imgp5771

Viac tipov na prácu s cestom i viac receptov na koláče nájdete v mojej novej knihe Moje skvelé koláčiky

imgp5216-1

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

One Response

  1. […] JESENNÁ GAŠTANOVO MANDĽOVÁ BÁBOVKA (bez múky) […]

     

Pridaj komentár