Jeseň nám už poriadne zalieza do domácností. Čo nevidieť sa mení čas, čo nevidieť napadne sneh (bodaj by!) a príde zima. Preto som ešte rýchlo využila krásny čas na fotenie tejto bábovky… Totiž, kúpila som si novú formu. Najskôr som dlho obzerala kadejaké krásavice na internete, no nakoniec som zašla do obchodu a jednu fajn kúpila. Lebo veď môže byť jedna domácnosť bez bábovky? No nemôže! Takže sa môžete tešiť na nové bábovkové recepty 🙂 A toto je prvý z nich, je úplne jednoduchý, rýchly a navyše veeeľmi chutný 🙂 S teplým čajom ideálny 🙂 Bábovečka je ako jemná pavučinka. A nepotrebujete ani veľa surovín, len tri, vlastne, ak ste orechoalergici, tak len dve 🙂 Je úplne bez múky, bez mlieka i bez pridaného cukru (obsahuje len cukor, ktorý je v gaštanovom pyré).
Potrebujeme:
1 kocku (250 g) gaštanového pyré
4 veľké vajcia
hrsť mandlí (ak ste alergici, tak ich jednoducho vynechajte, netreba ich nahrádzať)
Na vysypanie formy: tuk a orechy/bezlepková múka
Gaštanové pyré necháme rozmraziť. Obsahuje cukor, takže do bábovky už žiadny netreba pridávať. Na suchej panvici opečieme mandle, necháme ich vychladnúť a zomelieme nahrubo.
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame dohladka spolu s rozdrobeným gaštanovým pyré. Keď je hmota prepojená, pridáme nasekané orechy a premiešame. Na záver zľahka primiešame vyšľahaný sneh a cesto nalejeme do pripravenej formy. Ak treba, formu predtým vymažeme olejom/rozpusteným maslom a vysypeme orechmi alebo (bezlepkovou) múkou.
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20-30 minút pri teplote 180 stupňov. Skúšame dlhým špáradlom, či už je cesto upečené, ak sa nelepí na špáradlo, bábovka je hotová. Vyberieme ju, necháme chvíľu postáť na stole, potom formu prekryjeme tanierom a formu prevrátime. Bábovka by sa mala uvoľniť a dobre vyklopiť.
Viac tipov na prácu s cestom i viac receptov na koláče nájdete v mojej novej knihe Moje skvelé koláčiky
One Response
JABLKOVÁ BÁBOVKA - Moje Jedlo
[…] JESENNÁ GAŠTANOVO MANDĽOVÁ BÁBOVKA (bez múky) […]