KAKAOVÁ ROLÁDA

Kakaová roládaKeď začnú dozrievať u našich na dvore černice viem, že je zle. Že je polovica prázdnin za nami a blížia sa už len tie kratšie, tmavšie a chladnejšie dni. Veď aj lastovičky už usilovne každé ráno vysedávajú na drôtoch a štebocú o 106. Pre mňa – milovníka leta, to vôbec nie sú dobré správy. Nuž ale čo už. Netreba myslieť negatívne, treba si vychutnať každý deň. Veď to je aj hlavným mottom môjho blogu. Každý deň sa predsa nájde niečo krásne, čo nám vyčarí úsmev na perách. A je jedno, či je to vo februári alebo v októbri. Túto roládu tiež môžete upiecť kedykoľvek, hoc aj v decembri a ovocie môžete použiť tiež akékoľvek sezónne, či mrazené alebo zavárané. Jej ľahučká vanilková plnka, ktorá dokonale dopĺňa kakaovú chuť rolády, vám určite ulahodí. Navyše s mojimi postrehmi, ako postupovať, aby vám nepraskla, sa vám určite aj podarí!

Na korpus potrebujeme:

5 celých vajec

80 g práškového cukru

2 lyžice vody

100 g polohrubej múky

1 vanilkový cukor

½ prášku do pečiva

2 lyžice kakaa

 

Na krém potrebujeme:

400 g cream cheese (alebo jemný tvaroh)

100 g kyslej smotany

4 lyžice cukru

1 lyžička vanilky

ovocie

Celé vajcia vyšľaháme cukrom, vanilkou a s vodou. Potom do zmesi pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a s kakaom. Dobre zmiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch asi 10 minút, čas treba správne odhadnúť tak, aby korpus bol upečený, no zároveň nebol vysušený, pretože by pri stáčaní mohol prasknúť. Hneď, ako vyberieme plech z rúry budeme s upečeným plátom pracovať, preto je dobré pripraviť sa ešte pred dopečením. Na pracovnú dosku rozprestrieme čistú utierku, ktorú navlhčíme vodou. Upečené cesto vyklopíme na utierku tak, aby papier na pečenie bol hore. Jednoducho, no opatrne ho stiahneme, cez okraj plátu prehodíme kúsok vlhkej utierky a cesto stočíme do rolády. Stáčame po šírke. Necháme odpočívať bokom až do vychladnutia. Zatiaľ si pripravíme krém:Kakaová roláda

Cream cheese zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vanilkou. Môžete použiť aj brezový cukor, či javorový sirup, množstvo cukru si môžete tiež upraviť podľa seba. Vymiešame hladký krém, ktorým naplníme mierne rozvinutú roládu. Do stredu uložíme ovocie a zatočíme (robím to opäť s utierkou). Koláčik odložíme do chladničky na cca 1 hodinu, aby sa chute prepojili. Potom ho posypeme cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou, ozdobíme a podávame.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár