Už dávno som nepiekla mafinky. A pritom je to tak úžasne variabilný a praktický dezert! Variabilný preto, lebo ich môžete upiecť na 1000 spôsobov – kakaové, piškótové, ovsené, pohánkové, s takým či onakým ovocím. Ukryjete do nich všetko, čo chcete ukryť aj do brušiek svojich detí, prípadne všetko, čo sa vám urodilo v záhradke. No a praktický preto, lebo netreba nič krájať, servírovať, umývať plech a podobné neobľúbené „ženské“ roboty. Ja som do nich pridala tvaroh, ktorý je skvelým zdrojom bielkovín a čučoriedky, ktoré sú teraz v sezóne. Ale akékoľvek ovocie použijete, urobíte dobre, takže sa toho netreba obávať. Vyskúšate?
Na kakaové cesto potrebujeme:
250 g hladkej múky
2 čl prášku do pečiva
10 g kakaa
150 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
250 ml mlieka
90 ml oleja
1 vajce
Na tvarohovú náplň potrebujeme:
250 hrudkovitého tvarohu
1 vajce
2 lyžice krystálového cukru a kôru z ½ citróna (alebo 1 citrónový cukor)
1 PL Zlatý klas (alebo vanilkový puding)
čučoriedky podľa chuti
Najskôr si zapneme rúru na 180 stupňov. Potom v miske pripravíme tvarohovú plnku: všetky suroviny, teda tvaroh, vajce, cukor, kôra a Zlatý klas spolu zmiešame. Potom v druhej miske rozmiešame suché suroviny na kakaové cesto – múku, prášok do pečiva, kakao, cukor, vanilkový cukor. Prilejeme mlieko, olej a rozbijeme celé vajce. Cesto vymiešame do hladka a naplníme ním pripravené košíčky. Z uvedeného množstva výjde cca 14 – 15 kusov mafinov, podľa toho, ako plníte. Odporúčam plniť len do ½ košíčka, potom pridať tvarohovú plnku a čučoriedky. Vložíme do rúry a pečieme cca 15 minút (každá rúra pečie inak, treba si to sledovať). Tento jednoduchý recept zvládnu aj deti, samozrejme, tie menšie za vašej asistencie. Príjemné pečenie 🙂
Pridaj komentár