KAKAOVO RICOTTOVÁ TORTA S VIŠŇAMI A BIELOU ČOKOLÁDOU

Vždy mám veľkú radosť, keď môžem piecť 🙂 Keď je nejaká príležitosť, lebo to mi ospravedlňuje moje „kuchtikárstvo“ lepšie, ako keď pečiem „len tak“ 🙂 Takže bola príležitosť – moje milované deti oslavovali narodeniny 🙂 Požiadavka od môjho syna znela jasne – žiadna cvikla, ani hokkaido, ani mascarpone 😀 nuž tak je presne taká, akú chcel – bez týchto surovín 🙂 Korpus je jemný kakaový a mäkký ako vatička, krém je z ricotty a bielej čokolády so šľahačkou, na osvieženie som pridala višne 🙂 Práca na torte bola spoločná, čo si možno všimnúť i na dekorácii „lesa“ 🙂 Zjedla sa za deň, pretože jeden kúsok nikomu nestačil 🙂imgp6124

Na korpus potrebujeme:

4 bielky

4 žĺtky

85 g kryštálového cukru

4 lyžice oleja

100 g hladkej špaldovej múky

10 g kakaa

1 lyžička prášku do pečiva s vínnym kameňom

štipka soli

Na krém potrebujeme:

500 ricotty

180 ml šľahačky

100 strúhanej bielej čokolády

2 lyžice práškového cukru

ovocie (napr. višne)

½ lyžičky vanilky

Na čokoládovú ozdobu potrebujeme:

40 g vysokopercentnej čokolády

½ lyžičky kokosového oleja

Tortová forma s priemerom 26 cm

imgp6116

Vajíčka rozdelíme do dvoch nádob na žĺtky (stačí do malej misky) a bielky (do väčšej, v ktorej sa dobre šľahá), bielky vyšľaháme so štipkou soli, len tak, koľko sa nám zmestí medzi dva prsty. Keď už sú bielky vyšľahané, po častiach (aspoň na 3x)  pridáme cukor a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a nevyšľaháme pevný sneh. Trvá to aspoň 5 minút.

imgp6100

Potom po jednom zašľaháme žĺtky…imgp6103

… a lyžicu oleja. Teda žĺtok, šľaháme, olej, šľaháme, celkovo 4x.
imgp6105

Potom v miske zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva … imgp6106

…a preosejeme túto zmes cez sítko priamo do pripraveného cesta.imgp6108

Opatrne premiešame na nízkych otáčkach alebo ručne…imgp6109

… a cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlanej formy. Papier zacvaknem do obruče tak, že trčí po stranách, boky formy nevystielam. Ak máte „lepivú“ formu, vymažte aj okraje.imgp6110

Pečieme na 170 stupňoch vo vyhriatej rúre asi 30 minút (resp. podľa potreby, každá rúra pečie inak)imgp6111

Potom necháme korpus dobre vychladnúť, až potom ho nožom alebo niťou rozrežeme na 2 polovice.imgp6113

Korpus je jemný a mäkký ako vatička. Pripravíme si plnku: Šľahačku vyšľaháme (nepoužila som stužovač šľahačky, ale ak ste naň zvyknutí, pokojne ho použite), ricottu vymiešame s vanilkou, cukrom a postrúhanou bielou čokoládou. Potom obe zmesi spojíme, potrieme prekrojený korpus, obložíme višňami a prikryjeme druhou časťou korpusu. Opatrne zatlačíme a potrieme zvyšným krémom vrch i boky koláča. Dekoráciu si už môžeme zvoliť podľa vlastnej fantázie, my sme nad parou roztopili čokoládu s kokosovým olejom a na plech vystlaný papierom na pečenie sme lyžičkou robili stromčeky a hríbiky. Bola to hračka najmä pre deti. Plech so vzormi sme dali von, aby čokoláda stuhla, v lete odporúčam chladničku 🙂 Potom sme jednotlivé tvary odlepili z papiera a obložili nimi boky torty. Na vrch som ešte postrúhala čokoládu a urobila kôpku z doma naložených višní v alkohole 🙂
imgp6124

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár