Vždy mám veľkú radosť, keď môžem piecť 🙂 Keď je nejaká príležitosť, lebo to mi ospravedlňuje moje „kuchtikárstvo“ lepšie, ako keď pečiem „len tak“ 🙂 Takže bola príležitosť – moje milované deti oslavovali narodeniny 🙂 Požiadavka od môjho syna znela jasne – žiadna cvikla, ani hokkaido, ani mascarpone 😀 nuž tak je presne taká, akú chcel – bez týchto surovín 🙂 Korpus je jemný kakaový a mäkký ako vatička, krém je z ricotty a bielej čokolády so šľahačkou, na osvieženie som pridala višne 🙂 Práca na torte bola spoločná, čo si možno všimnúť i na dekorácii „lesa“ 🙂 Zjedla sa za deň, pretože jeden kúsok nikomu nestačil 🙂
Na korpus potrebujeme:
4 bielky
4 žĺtky
85 g kryštálového cukru
4 lyžice oleja
100 g hladkej špaldovej múky
10 g kakaa
1 lyžička prášku do pečiva s vínnym kameňom
štipka soli
Na krém potrebujeme:
500 ricotty
180 ml šľahačky
100 strúhanej bielej čokolády
2 lyžice práškového cukru
ovocie (napr. višne)
½ lyžičky vanilky
Na čokoládovú ozdobu potrebujeme:
40 g vysokopercentnej čokolády
½ lyžičky kokosového oleja
Tortová forma s priemerom 26 cm
Vajíčka rozdelíme do dvoch nádob na žĺtky (stačí do malej misky) a bielky (do väčšej, v ktorej sa dobre šľahá), bielky vyšľaháme so štipkou soli, len tak, koľko sa nám zmestí medzi dva prsty. Keď už sú bielky vyšľahané, po častiach (aspoň na 3x) pridáme cukor a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a nevyšľaháme pevný sneh. Trvá to aspoň 5 minút.
Potom po jednom zašľaháme žĺtky…
… a lyžicu oleja. Teda žĺtok, šľaháme, olej, šľaháme, celkovo 4x.
Potom v miske zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva …
…a preosejeme túto zmes cez sítko priamo do pripraveného cesta.
Opatrne premiešame na nízkych otáčkach alebo ručne…
… a cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlanej formy. Papier zacvaknem do obruče tak, že trčí po stranách, boky formy nevystielam. Ak máte „lepivú“ formu, vymažte aj okraje.
Pečieme na 170 stupňoch vo vyhriatej rúre asi 30 minút (resp. podľa potreby, každá rúra pečie inak)
Potom necháme korpus dobre vychladnúť, až potom ho nožom alebo niťou rozrežeme na 2 polovice.
Korpus je jemný a mäkký ako vatička. Pripravíme si plnku: Šľahačku vyšľaháme (nepoužila som stužovač šľahačky, ale ak ste naň zvyknutí, pokojne ho použite), ricottu vymiešame s vanilkou, cukrom a postrúhanou bielou čokoládou. Potom obe zmesi spojíme, potrieme prekrojený korpus, obložíme višňami a prikryjeme druhou časťou korpusu. Opatrne zatlačíme a potrieme zvyšným krémom vrch i boky koláča. Dekoráciu si už môžeme zvoliť podľa vlastnej fantázie, my sme nad parou roztopili čokoládu s kokosovým olejom a na plech vystlaný papierom na pečenie sme lyžičkou robili stromčeky a hríbiky. Bola to hračka najmä pre deti. Plech so vzormi sme dali von, aby čokoláda stuhla, v lete odporúčam chladničku 🙂 Potom sme jednotlivé tvary odlepili z papiera a obložili nimi boky torty. Na vrch som ešte postrúhala čokoládu a urobila kôpku z doma naložených višní v alkohole 🙂
Pridaj komentár