Priznám sa, že sladkosti v obchode takmer nekupujem. Moji chalani si však v mikulášskych balíčkoch našli aj čokoládu Margot a mne v tej chvíli pripomenuli, ako nám mama robievala margotkový koláč. Vypýtala som si od nej recept a trošku som si ho upravila podľa seba. Výsledok môžete vidieť, ale dopriala by som vám ho aj ochutnať. Ak sa vám doma nejaká Margotka povaľuje, smelo do toho. Je to veľmi jednoduché a myslím, že ho zvládne upiecť naozaj každá gazdinka či gazda :)
Potrebujeme:
2 šálky špaldovej polohrubej múky (340 g)
¾ šálky cukru (150 g)
1 prášok do pečiva (s vínnym kameňom)
1 vanilkový cukor
½ šálky mandľovej múky (alebo zomletých mandlí)
½ šálky strúhaného kokosu
2 vajcia
250 ml šľahačkovej smotany
½ šálky mlieka
1 veľkú čokoládu Margot
Na polevu: 1 horkú čokoládu a 1 lyžicu oleja
Šálka s objemom 250 ml
Koláč pečte na klasickom veľkom plechu
Do misky naskôr nasypte suché suroviny: špaldovú i mandľovú múku, cukor, prášok do pečiva, vanilkový cukor a strúhaný kokos. Zľahka premiešajte, aby sa všetky suroviny prepojili. Potom pridajte 2 vajcia, šľahačku a mlieko. Olej už dávať netreba. Všetko dôkladne premiešajte a na záver primiešajte hrubo nastrúhanú čokoládu Margot. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečte v rúre na 180 stupňov asi 20 – 25 minút, treba sledovať, pretože každá rúra pečie inak. Po upečení koláč vyberte a nechajte ho vychladnúť. Potom ho potrite polevou, ktorú urobíte jednoducho – nad parou rozputite čokoládu s lyžicou oleja, dobre premiešajte a môžete ju natierať na koláč. Ozdobiť môžete kokosom.
Pridaj komentár