Koláč z liateho kysnutého cesta

Koláč z liateho kysnutého cestaSkúsila som taký pokus s riedkym kysnutým cestom. Trochu som sa obávala, aký bude výsledok, ale nakoniec to dopadlo na výbornú. Ak sa ho rozhodnete vyskúšať, nečudujte sa, že je cesto trochu čudné. Po upečení bude všetko tak, ako má byť… Skombinovala som ho so slivkami, ale pokojne môžete použiť aj jablká alebo hrušky so škoricou.

Potrebujeme:

250 ml mlieka

½ kocky kvasníc

1 lyžička kryštálového cukru

100 g práškového cukru

2 žĺtky

240 g hrubej múky

štipka soli

plátky mandlí

slivky

škoricový cukor

50 g masla

 

Recept na formu s priemerom 28 cm.

Koláč z liateho kysnutého cesta

Z vlažného mlieka, lyžice kryštálového cukru a kvasníc urobíme kvások. Počkáme, kým nakysne. Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, štipku soli, 2 žĺtky, rozpustené maslo a kvások. Lyžicou vymiešame hladké cesto bez hrudiek. Prikryjeme ho fóliou (ja používam kúpaciu čiapku) a necháme kysnúť cca 30 – 40 minút. Formu s priemerom 28 cm vyložíme papierom na pečenie a nalejeme doň ⅔ cesta. Potom na cesto naukladáme ovocie (napr. slivky), posypeme ich škoricovým cukrom a posypeme plátkami mandlí. Na mandle navrstvíme zvyšok cesta, opatrne rozotrieme. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Ozdobíme cukrom/mandľami a podávame s dobrou kávou…

Koláč z liateho kysnutého cesta

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár