Skúsila som taký pokus s riedkym kysnutým cestom. Trochu som sa obávala, aký bude výsledok, ale nakoniec to dopadlo na výbornú. Ak sa ho rozhodnete vyskúšať, nečudujte sa, že je cesto trochu čudné. Po upečení bude všetko tak, ako má byť… Skombinovala som ho so slivkami, ale pokojne môžete použiť aj jablká alebo hrušky so škoricou.
Potrebujeme:
250 ml mlieka
½ kocky kvasníc
1 lyžička kryštálového cukru
100 g práškového cukru
2 žĺtky
240 g hrubej múky
štipka soli
plátky mandlí
slivky
škoricový cukor
50 g masla
Recept na formu s priemerom 28 cm.
Z vlažného mlieka, lyžice kryštálového cukru a kvasníc urobíme kvások. Počkáme, kým nakysne. Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, štipku soli, 2 žĺtky, rozpustené maslo a kvások. Lyžicou vymiešame hladké cesto bez hrudiek. Prikryjeme ho fóliou (ja používam kúpaciu čiapku) a necháme kysnúť cca 30 – 40 minút. Formu s priemerom 28 cm vyložíme papierom na pečenie a nalejeme doň ⅔ cesta. Potom na cesto naukladáme ovocie (napr. slivky), posypeme ich škoricovým cukrom a posypeme plátkami mandlí. Na mandle navrstvíme zvyšok cesta, opatrne rozotrieme. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Ozdobíme cukrom/mandľami a podávame s dobrou kávou…
Pridaj komentár