Dnes je posledný deň mojej šesťtýždňovej dovolenky a vonku je tak škaredo. Akoby sa ani počasiu nechcelo zmieriť sa s tým, že končia prázdniny. Teda, deti majú ešte týždeň, ale povedzme si otvorene – čo je to týždeň oproti tým uplynulým, voľným, slnečným a horúcim takmer dvom mesiacom? No nič. Malina. Začnú chystačky, nakupovačky pomôcok, zošitov, papúč a tenisiek na telesnú, desiatových boxov a čo ja viem čoho ešte… Oslaďme si ho ešte. Napríklad týmto broskyňovým koláčom, prípadne použite iné ovocie, ale tento koláč určite vyskúšajte. Je prudko jedlý a rýchlo sa míňa. Skúste a uvidíte.
Potrebujeme:
300 g hladkej špaldovej múky
80 g trstinového cukru
1 prášok do pečiva (bezfosfátový)
1 lyžička vanilky
1 lyžička pomarančovej kôry (alebo citrónovej)
150 g masla
2 žĺtky
3 lyžice mlieka (alebo vody)
ovocie
Koláčová forma s priemerom 29 cm.
Na posýpku potrebujeme:
80 g masla
100 g polohrubej špaldovej múky
100 g trstinového cukru
V miske zmiešame múku s práškom do pečiva, cukor, vanilku a pomarančovú kôru. Potom pridáme zmäknuté maslo, žĺtky a mlieko. Vypracujeme malý bochník, ktorý zabalíme do mikroténového vrecka a dáme odpočívať do chladničky na asi 30 minút. Zatiaľ si môžeme pripraviť posýpku: v kastróliku rozpustíme maslo a prisypávame postupne múku a cukor dovtedy, kým sa nevytroví mrveničková konzistencia.
Vychladené cesto roztlačíme do koláčovej formy, ktorú si vymažeme olejom a vysypeme múkou. Poukladáme naň očistené ovocie, čím viac, tým lepšie. Na záver ho posypeme pripravenou mrveničkou a dáme piecť na 180 stupňov do rúry na asi 20 – 30 minút – treba sledovať, každá rúra pečie inak.
Verím, že si pochutíte…
Vyskúšajte aj ďalšie koláčiky zo sezónneho ovocia!
Pridaj komentár