KREHKÝ BROSKYŇOVÝ KOLÁČ S POSÝPKOU

Dnes je posledný deň mojej šesťtýždňovej dovolenky a vonku je tak škaredo. Akoby sa ani počasiu nechcelo zmieriť sa s tým, že končia prázdniny. Teda, deti majú ešte týždeň, ale povedzme si otvorene – čo je to týždeň oproti tým uplynulým, voľným, slnečným a horúcim takmer dvom mesiacom? No nič. Malina. Začnú chystačky, nakupovačky pomôcok, zošitov, papúč a tenisiek na telesnú, desiatových boxov a čo ja viem čoho ešte… Oslaďme si ho ešte. Napríklad týmto broskyňovým koláčom, prípadne použite iné ovocie, ale tento koláč určite vyskúšajte. Je prudko jedlý a rýchlo sa míňa. Skúste a uvidíte.

 

Potrebujeme:

300 g hladkej špaldovej múky

80 g trstinového cukru

1 prášok do pečiva (bezfosfátový)

1 lyžička vanilky

1 lyžička pomarančovej kôry (alebo citrónovej)

150 g masla

2 žĺtky

3 lyžice mlieka (alebo vody)

ovocie

Koláčová forma s priemerom 29 cm.

 

Na posýpku potrebujeme:

80 g masla

100 g polohrubej špaldovej múky

100 g trstinového cukru

 

V miske zmiešame múku s práškom do pečiva, cukor, vanilku a pomarančovú kôru. Potom pridáme zmäknuté maslo, žĺtky a mlieko. Vypracujeme malý bochník, ktorý zabalíme do mikroténového vrecka a dáme odpočívať do chladničky na asi 30 minút. Zatiaľ si môžeme pripraviť posýpku: v kastróliku rozpustíme maslo a prisypávame postupne múku a cukor dovtedy, kým sa nevytroví mrveničková konzistencia.

Vychladené cesto roztlačíme do koláčovej formy, ktorú si vymažeme olejom a vysypeme múkou. Poukladáme naň očistené ovocie, čím viac, tým lepšie. Na záver ho posypeme pripravenou mrveničkou a dáme piecť na 180 stupňov do rúry na asi 20 – 30 minút – treba sledovať, každá rúra pečie inak.

Verím, že si pochutíte…

Vyskúšajte aj ďalšie koláčiky zo sezónneho ovocia!

ČERNICOVÝ CRUMBLE S CHIA SEMIENKAMI A MANDĽOVÝM MASLOM

SLIVKOVÝ COBBLER (bez mlieka, vajec, lepku)

CHEESECAKE S DROBNÝM OVOCÍM A MEDOM (bez lepku)

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár