Vonku poriadne prituhuje, už nám chýba len sneh a rozprávková krajina bude dokonalá… Horšie je, keď prídeme z vonku premrznutí. Naše telo si priam pýta teplú polievku nabitú samými dobrými vecami. Nedávno som znovuobjavila fenikel. Po uvarení je chuťovo neutrálny, vôbec sa ho nemusíte báť. Jeden som pridala aj do tejto lahodnej polievky. Okrem feniklu som použila aj inú sezónnu zeleninu zelenej farby – ružičkový kel a brokolicu. Na osvieženie lahôdkovú cibuľku a nesmel chýbať ani cesnak – prírodné antibiotikum. Celú polievku jemne dochutil kozí syr a krutóny, pokojne môžete použiť aj nasucho opečené semienka, čili omáčku alebo rôzne za studena lisované oleje. Táto polievka vás nielen zahreje, ale dodá aj potrebné živiny. Tak ju nezabudnite vyskúšať.
Potrebujeme:
1 fenikel
1 brokolicu
asi 15 ks očisteného ružičkového kelu
2 lahôdkové cibuľky
3 strúčiky cesnaku
smotanu na varenie 12%
Na ozdobenie a dochutenie:
syr (napr. kozí)
krutóny zo staršieho pečiva alebo kváskového chleba
soľ/korenie
bylinky podľa chuti, napr. rozmarín
2 litre vývaru
2 lyžice olivového oleja
Na olivovovom oleji si orestujeme cibuľku, cesnak nakrájaný na plátky, pridáme ružičkový kel nakrájaný na štvrtky, fenikel nakrájaný na pásiky a orestujeme. Na koniec pridáme brokolicu rozdelenú na ružičky a všetko spolu orestujeme. Potom zeleninu zalejeme vývarom alebo vodou, osolíme, okoreníme podľa chuti a varíme asi 10 minút, resp. do zmäknutia zeleniny. Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu na varenie, dochutíme podľa seba a necháme prevrieť. Ozdobíme podľa chuti a vychnutávame.
Pridaj komentár