KRÉMOVÉ DUBÁKOVÉ RIZOTO

- 1

Mám rada cestovanie a spoznávanie rôznych miest, pretože k tomu patrí aj spoznávanie miestnej gastronómie. Keď sa mi v lete splnil sen a ja som sa ocitla na talianskej Sardínii, mala som možnosť najesť sa dosýta nielen cestovín na 100 spôsobov, ale aj rizota. Bolo takmer také skvelé ako to, čo robíme doma. Krémové, fantasticky dochutené s kopou parmezánu…  A tak som si také urobila opäť, na podlievanie sa skvele hodilo biele víno Chardonnay a na vyladenie chutí parmezán. Vyskúšajte ho podľa môjho videonávodu aj vy a preneste sa so mnou do slnečného Talianska 🙂  buon gusto!

Videorecept si môžete pozrieť tu:

Potrebujeme:

250 g ryže na rizoto

2 hrste sušených dubákov

cca 0,3 l Chardonnay

cca 0,3 l horúcej vody alebo vývaru

hrsť sušených paradajok

½ balenia parmezánu

1 cibuľu

olej

soľ

korenie

Cibuľu a sušené paradajky nakrájame na menšie kocky, dubáky zalejeme horúcou vodou a necháme zmäknúť. Na oleji orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme dubáky aj s vodou, prikryjeme a podusíme asi 5 – 10 minút. Potom prisypeme premytú ryžu, dobre premiešame, podlievame striedavo vínom a vodou (alebo vývarom). Posolíme, okoreníme, pridáme sušené paradajky, dobre premiešame a na záver prisypeme strúhaný parmezán. Aby sme dosiahli krémovú konzistenciu, ryža musí byť stále ponorená v tekutine (víno a voda/vývar) a rizoto musíme stále miešať. Krémovosť dodá aj strúhaný syr, ten však dlho nevaríme, necháme ho len prehriať a sporák vypneme. Podávame so strúhaným parmezánom a nasekanou čerstvou bazalkou.

Tento recept som vytvorila v spolupráci s Tesco.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

One Response

  1. […] ju skombinovala nielen pri talianskom rizote (videorecept na Krémové dubákové rizoto nájdete tu), ale preniesla som si ju i do raňajok vo forme kváskového chlebíka. Do […]

     

Pridaj komentár