Milujem krémové rizoto, vždy, keď neviem, čo variť, ma zachráni. Ale nielen preto ho mám rada. Moja láska k nemu funguje aj preto, že je úžasne variabilné, by som povedala, že až „co dúm dal“-idné. Jednoducho po slovensky povedané – čo máte, to doň dáte a na 99% ho nepokazíte (1% som ponechala pre extra šikovných :)). Tak to bolo aj v tomto prípade. Sušené paradajky som našla v chladničke (urobila som si ich v lete podľa tohoto receptu), medvedí cesnak je práve vo svojej sezóne, biele vínko a parmezán sa nájdu doma vždy, no a kokosová smotana bola tak trochu „risk“. Ale veľmi dobrý. Dodala celému jedlu luxusnú príchuť, ktorej sa naozaj netreba báť, hlavne ak máte radi exotickejšie chute. Toto rizoto je vhodné aj pre tých, ktorí majú celiakiu alebo trpia alergiou na mliečne veci – parmezán sa dá jednoducho vynechať 🙂
Potrebujeme:
ryžu vhodnú na rizoto – napr. Arborio
2 -3 dcl bieleho suchého vína
hrsť sušených paradajok
hrsť medvedieho cesnaku
1 cibuľu
olej (maslo) na opekanie
horúcu vodu alebo vývar
cca 200 ml kokosovej smotany
strúhaný parmezán (podľa chuti)
soľ, korenie
Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na troche oleja (masla). Pridáme prepláchutú ryžu a chvíľku ju poopekáme na cibuľke. Potom pridáme horúcu vodu (vývar) a víno v takom množstve, aby bola ryža rovnomerne zaliata. Dobre ju premiešame, osolíme, okoreníme a stále miešame. Keď sa nám zdá, že je suchá, prilejeme víno a vodu (vývar), ryža musí byť stále „tekutá“, ale nie vodová. Radšej prilievame tekutiny častejšie v menších množstvách. Takto ryžu varíme asi 15 – 20 minút, stále musí mať konzistenciu cca ako na výslednom obrázku. Pred dovarením pridáme parmezán (ak sme alergici, použijeme náhradu alebo ho úplne vynecháme), zamiešame, pridáme nakrájané sušené paradajky a nasekaný medvedí cesnak. Na záver primiešame kokosovú smotanu, premiešame, aby sa zahriala a odstavíme zo zdroja tepla. Podávame s bielym vínom, môžeme posypať i parmezánom.
Pridaj komentár