KRTKOVA TORTA (bez lepku)

Na besede v knižnici som dostala tieto krásne ruže. Nedalo sa inak, len potešiť sa nimi aj pri fotení tejto skvelej dobroty. Vlastne, musím sa priznať k novej diagnóze… to ku kvetom som sa snažila doladiť koláč 😀 Dnes sme mali vzácnu návštevu a ako sa na dobrú hostiteľku patrí, čosi som upiekla. Už dávno som sa chystala na Krtkovu tortu a dnes bola tá správna konštelácia hviezd, druh i farba kvetov, že som ju vyskúšala. Nie je to až také zložité, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Len treba mať chuť a vysávač po ruke 😀 Trošku sa – ako vidno – mrví. Nič to, kombinácia kakaový korpus, banány a tvarohovo stracciatelový krém je skrátka neodolateľná! Je vhodná aj ako tortička k 1 narodeninám, či už korpus namrvíte alebo nie. A dokonca v bezlepkovej verzii, s fotopostupom, takže určite vyskúšajte 🙂

Potrebujeme:

Na korpus:

140 g hladkej pohánkovej múky (možno nahradiť špaldovou pre verziu s lepkom)

70 g cukru z kokosových kvetov

2 lyžice kakaa

1 lyžica prášku do pečiva (používam s vínnym kameňom)

4 žĺtky

4 bielky

4 lyžice oleja

štipku soli

Na krém:

250 g jemného krémového tvarohu

250 g kyslej smotany (ideál 18%)

60 g cukru

100 g čokolády s vyšším obsahom kakaa (ideál 54%)

4 a ½ banánu

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky.

V miske zmiešame múku, cukor, kakao a prášok do pečiva.

Potom pridáme žĺtky, 4 lyžice oleja a zmiešame.

Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, ktorý postupne primiešame k pripravenému cestu.

Túto zmes vylejeme do tortovej formy, na ktorej dno sme zacvakli papier na pečenie. Moja forma má priemer 26 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút.

Po upečení korpus uvolníme z formy a necháme vychladnúť. Potom ho po obvode opatrne narežeme a vydlabeme z neho vrch tak, aby sme nepoškodili spodok.

„Dlabance“ si odložíme bokom, namrvíme, bude z nich „hlina“.

Zo smotany, tvarohu a cukru vymiešame krém, pridáme nasekanú alebo rozmixovanú/zomletú čokoládu.

Na dno korpusu navrstvíme tenkú vrstvu krému a poukladáme naň banány.

Na vrch rozotrieme zvyšok krému a namrvíme zvyšný korpus.

Zachladíme a potom podávame.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár