Hlavné jedlá s mäsom · Home made · Obed so sebou · Večera

KURČA S OLIVOVÝM OLEJOM, HOKKAIDO PYRÉ A PESTOM

Mám rada jeseň, pretože práve na jeseň dozrievajú hokkaido tekvičky. A tie ja zbožňujem. Na slano i na sladko, v akejkoľvek podobe. Na jeseň „fičia“ aj rôzne kačacie, či husacie hody, človeku len slinky tečú… Ak nie ste tento typ stravníka, pokojne sa inšpirujte touto odľahčenou dobrotou. Na recepte som spolupracovala s Borges a použila som v ňom hneď tri typy olivového oleja – na tepelnú úpravu, s ovocným podtónom i extra panenský.

Potrebujeme (pre 2 osoby):

2 ks kuracích stehien

1 citrón

asi 6 lyžíc olivového oleja BORGES Extra Mild na tepelnú úpravu

soľ

korenie

Na hokkaido pyré:

1 väčšiu hokkaido tekvicu

2 lyžice Extra panenského olivového oleja BORGES

štipku soli

Na bazalkové pesto:

menšiu misku bazalkových listov

olivový olej BORGES Fruity podľa potreby

štipku soli

2 lyžice píniových orieškov

Kurča umyjeme, posolíme, okoreníme a vložíme do pekáča. Pokvapkáme citrónom (pozor na zrniečka) a olivovým olejom. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 40 minút. Spolu s kurčaťom môžeme piecť i umytú, vydlabanú tekvicu (stačí rozkrojiť na polovicu, vydlabať vnútro a dať piecť. Tekvicu netreba šúpať.). Kým sa nám všetko pečie, pripravíme si pesto: do mixovacej nádoby vložíme bazalku, píniové oriešky, olivový olej a rozmixujeme na kašu. Preložíme do uzatvárateľného pohára, zalejeme olejom po povrch a uskladňujeme v chladničke (aj niekoľko dní).

Keď je tekvica upečená, rozmixujeme ju ponorným mixérom spolu so soľou a olivovým olejom na pyré. Naservírujeme na tanier, pridáme upečené kuracie stehno, lyžičku pesta a podávame 🙂

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Pridaj komentár