KVÁSKOVÁ TVAROHOVÁ ŠTÓLA

Jemnučká kvásková štóla zasypaná cukrom, ktorá vo svojom vnútri prekvapí hrozienkami a mandľami… A tá vôňa… to sú Vianoce 🙂 Nemusíte ju robiť dlho vopred, je úžasná aj čerstvá 🙂 A tak spolu s kváskovou vianočkou máte ďalšiu skvelú maškrtu na vianočný stôl. Šťastné a veselé, priatelia 🙂

Potrebujeme:

190 g pšeničnej polohrubej múky

260 g špaldovej hladkej múky

65 g trstinového cukru

1 lyžička vanilkového extraktu

75 g rozpusteného masla

165 g rozkvasu

250 g jemného tvarohu 3,5%

2 vajcia

1 štamperlík rumu

2 hrste hrozienok (prípadne brusnice, kandizované ovocie a pod.)

2 hrste na hrubo nasekaných mandlí (alebo iné orechy)

štipka soli

cca 50 ml mlieka (resp. podľa potreby)

 

cukor na posypanie, maslo na potretie

Najskôr si pripravíme rozkvas tak, ako pri recepte na Kváskový závin. Hrozienka namočíme do rumu, do cesta pôjdu obe suroviny (aj rum, aj hrozienka). Potom jednoducho spracujeme všetky suroviny a vypracujeme hladké cesto. Mlieko si necháme až na záver, ak je cesto ideálnej konzistencie, nemusíme ho dolievať. Ak je husté (záleží od múky a veľkosti štamperlíku), tak prilievame podľa potreby. Cesto vypracujeme, vyvaľkáme na hrubý plát, preložíme kraje smerom do stredu, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť (ja som nechala celú noc). Ráno som skúsila prstom, či je už štóla dostatočne vykysnutá tak, že som jemnučko prstom zatlačila do cesta a keď sa rýchlo vrátilo naspäť, bolo ideálne na pečenie. Predhriala som teda rúru na 180 stupňov a vložila štólu na cca 30 minút do rúry. Po upečení som ju potrela rozpusteným maslom a na etapy posypala cukrom.

Malá rada: Snažte sa, aby na povrchu štóly neboli pred pečením hrozienka, lebo by mohli zhorieť. Ja som ich jednoducho povyberala. 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár