Už dávno som premýšľala nad tým, že by som vyskúšala niečo kváskové na silvestrovský stôl. A tak som sa dnes pustila do práce, mala som pripravený rozkvas (pripravíte ho tak, ako v tomto recepte), v chladničke bryndzu a tak mi nebránilo nič v tom, aby som sa pustila do práce. Výsledok je úplne božský, nabudúce trošku viac prisolím (záleží vždy od bryndze, niektorá je menej slaná, iná viac), jedli sa z plechu ešte horúce! Preto je aj fotka nekvalitná, fotiť som musela doslova hneď za horúca, inak by som nemala čo 😀 Vyskúšajte teda posledný tohtoročný recept odo mňa 🙂 Nech sa Vám vydarí a vôbec – nech sa Vám darí po celý rok 2018 <3
Potrebujeme:
100 g rozkvasu (recept tu)
105 ml vlažnej vody
170 g pšeničnej hladkej múky
170 g špaldovej hladkej múky (+ na podsypávanie)
125 g bryndze
110 g mäkkého masla
1 žĺtok
Na potretie:
bielok z 1 vajíčka
lyžička papriky (ja som použila údenú)
soľ
Do misky/pekárne/robota dáme rozkvas, vodu, múku, bryndzu, nakrájané mäkké maslo a žĺtok. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho čistou utierkou a necháme asi 4 hodiny na linke nakysnúť. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na asi 0,5 cm plát a potrieme ho zmesou bielka s paprikou a soľou. Radielkom krájame ľubovoľné tvary, ja som robila trojuholníčky a tyčinky. Krekry potom preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme asi pol hodinu podkysnúť. Potom predhrejeme rúru a krekry upečieme na 180 stupňoch do ružovkasta. Necháme vychladnúť a podávame, skvele sa hodia k bielemu vínu.
Pridaj komentár