Skvelé, voňavé, teplé, kváskové makovky padnú vhod kedykoľvek. Či na raňajky alebo ako desiata do školy/práce. Okrem výbornej chuti dávam do pozornosti aj ich ľahšiu stráviteľnosť a prospešnosť pre náš organizmus oproti pečivu z klasických kvasníc. Samozrejme, za predpokladu, že netrpíte celiakiou, či alergiou na mlieko alebo mliečnu bielkovinu. Do cesta ide totiž ako múka, tak i mlieko. Viac si o kvásku aj o tom, ako ho založiť, môžete prečítať v mojom článku Príbeh chleba .
Potrebujeme:
350 ml teplého mlieka (nie horúce)
50 g rozpusteného masla (nie horúce)
430 g hladkej špaldovej múky (zvolila som kombináciu 300 g celozrnná a 130 g biela múka)
180 g polohrubej špaldovej celozrnnej múky
160 g kryštálového cukru
½ lyžičky vanilky (alebo jeden vanilkový cukor)
2 lyžice špaldového kvásku
štipku soli
Na potretie a ozdobenie (možno vynechať):
vajce
mak
Ak nemáme špaldový kvások, urobíme ho nasledovne:
1 lyžicu ražného kvásku zmiešame so 110 ml vody a pridáme 110 g špaldovej celozrnnej hladkej múky. Dobre rozmiešame a necháme voľne na linke asi 4 hodiny (reálny čas sa odvíja od teploty v miestnosti). Z takto prevedeného kvásku sa dá pripraviť i Domáca kvásková vianočka.
Pripravíme si kvások. Ak ho uskladňujeme v chladničke, vyberieme ho a necháme „zohriať“ a potom ho prevedieme na špaldový. Ak špaldový kvások máme, pokračujeme ďalej. Do robota/domácej pekárne nalejeme mlieko, pridáme rozpustené maslo, vanilku, múku (múky) a cukor. Pridáme kvások a casto necháme dobre rozmiešať a vypracovať. Ak to ide horšie, po troške môžeme priliať tekutinu (mlieko alebo vodu), záleží, z akej múky makovky robíme. Vypracujeme cesto, s ktorým budeme hneď pracovať.
Rozdelíme ho na dve časti a každú z nich vyvaľkáme na cca 0,5 cm hrubý plát. Ten potom rozdelíme na 6 častí. Celkovo teda z tejto dávky výjde 12 makoviek.
Každý vzniknutý trojuholník zavinieme od širšej časti ku špicu.
Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Proces kysnutia trvá v závislisti od teploty v miestnosti, ale rátajme s cca 8 – 15 hodinami kysnutia.
Potom rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Dáme do rúry, kde sa ich objem ešte zväčší (ako na foto) a pečieme na 180 stupňoch asi 20-30 minút.
2 Responses
Gabriela
Dakujem za recept.. Robila som ich (aj ked kvasok som neprerobila na spaldovy a pridala som aj hladku muku bielu- kvoli detom) tak sa podarili super.. Urcite vyskusam aj ostatne recepty..
moje.jedlo
Skvele, som rada, ze chutili 🙂