Dnes sa mi podarili tieto geniálne kváskové rohlíčky, ktoré sú tak dobré, že pokojne by mohli byť aj neplnené. Sú ako vatička, pripomínajú mi trošku croissanty, len s nimi nebola takmer žiadna práca. Recept som našla kdesi na internete, takže nie je môj, upravila som si ho však podľa seba a som taká nadšená, že sa oň musím podeliť aj s vami. Verím, že ich čoskoro vyskúšate a dáte mi za pravdu :-)
Potrebujeme:
1 PL ražného kvásku
200 g hladkej bielej špaldovej múky
150 g hladkej pšeničnej múky 00 extra
160 g plnotučného mlieka
100 g masla
2 žĺtky
60 g cukru
1 vanilkový cukor
štipku soli
bielko na potretie
mak na ozdobu
Na náplň (nemusí byť):
250 g tvarohu
1 žĺtok
1 škoricový cukor
hrsť hrozienok
V hrnčeku na sporáku zohrejeme mlieko a rozpustíme v ňom maslo. Počkáme, aby nebolo priveľmi horúce (skôr vlažné až studené). Do misy nasypeme múku, cukor, pridáme žĺtky a kvások. Prilejeme vychladnuté maslové mlieko a vypracujeme (v kuchynskom robote alebo rukou) kompaktné cesto. Misu prikryjeme vreckom, potravinovou fóliou (alebo ako v mojom prípade kúpacou čiapkou) a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 5-6 hodín. Cesto sa veľmi nepohlo, nečakajte „hrnček var“. Nedávala som ho do chladničky, pretože maslo v ceste by stuhlo a nevykyslo by poriadne. Cesto v rukách ešte prehnetieme a potom na pomúčenej doske rozvaľkáme do kruhu. Rozdelíme ho na 12 častí a každú buď naplníme plnkou alebo zavinieme len tak. Ukladáme na plech, počítajte s tým, že ešte narastú. Plech som na noc prikryla potravinovou fóliou, aby cesto neobschlo a nechala odpočívať pri izbovej teplote cca 7 hodín. Ráno som fóliu odstránila, rohlíčky potrela bielkom a posypala makom. Plech som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla približne 25 – 30 minút. Rožky sledujte, aby sa veľmi nepripiekli, stačí ich piecť dozlatista. Po upečení ich nechajte vychladnúť a potom sa pokojne do nich pustite – sú fantastické!
Pridaj komentár