KVÁSKOVÉ ROHLÍČKY (s tvarohom)

kváskové sladké rožkyDnes sa mi podarili tieto geniálne kváskové rohlíčky, ktoré sú tak dobré, že pokojne by mohli byť aj neplnené. Sú ako vatička, pripomínajú mi trošku croissanty, len s nimi nebola takmer žiadna práca. Recept som našla kdesi na internete, takže nie je môj, upravila som si ho však podľa seba a som taká nadšená, že sa oň musím podeliť aj s vami. Verím, že ich čoskoro vyskúšate a dáte mi za pravdu :-)

Potrebujeme:

1 PL ražného kvásku

200 g hladkej bielej špaldovej múky

150 g hladkej pšeničnej múky 00 extra

160 g plnotučného mlieka

100 g masla

2 žĺtky

60 g cukru

1 vanilkový cukor

štipku soli

bielko na potretie

mak na ozdobu

 

Na náplň (nemusí byť):

250 g tvarohu

1 žĺtok

1 škoricový cukor

hrsť hrozienok

V hrnčeku na sporáku zohrejeme mlieko a rozpustíme v ňom maslo. Počkáme, aby nebolo priveľmi horúce (skôr vlažné až studené). Do misy nasypeme múku, cukor, pridáme žĺtky a kvások. Prilejeme vychladnuté maslové mlieko a vypracujeme (v kuchynskom robote alebo rukou) kompaktné cesto. Misu prikryjeme vreckom, potravinovou fóliou (alebo ako v mojom prípade kúpacou čiapkou) a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 5-6 hodín. Cesto sa veľmi nepohlo, nečakajte „hrnček var“. Nedávala som ho do chladničky, pretože maslo v ceste by stuhlo a nevykyslo by poriadne. Cesto v rukách ešte prehnetieme a potom na pomúčenej doske rozvaľkáme do kruhu. Rozdelíme ho na 12 častí a každú buď naplníme plnkou alebo zavinieme len tak. Ukladáme na plech, počítajte s tým, že ešte narastú. Plech som na noc prikryla potravinovou fóliou, aby cesto neobschlo a nechala odpočívať pri izbovej teplote cca 7 hodín. Ráno som fóliu odstránila, rohlíčky potrela bielkom a posypala makom. Plech som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla približne 25 – 30 minút. Rožky sledujte, aby sa veľmi nepripiekli, stačí ich piecť dozlatista. Po upečení ich nechajte vychladnúť a potom sa pokojne do nich pustite – sú fantastické!

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár