KVÁSKOVÉ ROŽKY

Kváskové rožky

Ten, kto pečie z kvásku vie, aké benefity tento zázrak poskytuje. Chlieb pečiem už dlho, no na rožky som si chcela nájsť čas. Teraz, v čase karantény, prišlo aj na ne. A zistila som, že to vôbec nie je také náročné, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Skúste a dajte mi vedieť, ako sa vám podarili 🙂

 

Na rozkvas potrebujeme:

150 g hladkej pšeničnej múky

150 ml vody

1 lyžica ražného kvásku

 

Všetko spolu zmiešame, prikryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme na linke odpočívať 9-12 hodín, najlepšie cez noc. Ak ešte kvások nemáte alebo hľadáte recept na chlieb bez rozkvasu, kliknite sem.

 

Potom k rozkvasu pridáme:

360 g hladkej múky

30 g kryštálového cukru

10 g soli

a v 150 ml teplého mlieka rozpustených 50 g masla

Kváskové rožky

Túto hmotu spolu zmiešame na nelepivý bochník, ak treba, podľa potreby dolejeme mlieko alebo dosypeme múku – každá múka má inú savosť, preto treba počítať s tým, že recept nie je úplne presný. Misu opäť prikryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme nakysnúť na dvojnásobok. Trvá to cca 4 – 5 hodín. Potom bochník vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 8 častí. každú časť vyvaľkáme a zatočíme rohlíky. Tie ukladáme na plech, prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť. Potom ich potrieme bielkom a posypeme makom alebo sézamom – podľa chuti. Ak chceme rožky bez posypu, netreba ich ničím potierať. Pečieme na 180 stupňoch cca 15 minút, resp. kontrolujeme, v akom sú stave a prispôsobíme si dĺžku pečenia. Nech sa vám vydaria, priatelia 🙂

 

 

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár