KVÁSKOVÝ CHLEBÍK S OLIVAMI

- 2

Zbožňujem chuť Talianska a minulý týždeň som ju skombinovala nielen pri talianskom rizote (videorecept na Krémové dubákové rizoto nájdete tu), ale preniesla som si ju i do raňajok vo forme kváskového chlebíka. Do špaldovo-ražno-pšeničného základu som pridala čierne olivy, pesto a sušené paradajky. Chlebík chutí sám o sebe fantasticky, ak si ho namočíte do olivového oleja a pridáte k nemu prosciuto a mozzarelu, je skrátka eňo ňuňo, hotový gastro zážitok 🙂 O tom, že kváskovanie nie je vôbec zložité i návody na to, ako sa do toho pustiť, nájdete v mojom článku Príbeh chleba. Viac kváskových receptov nájdete v kategórii Dobroty z kvásku.

Potrebujeme:

200 g špaldového kvásku

50 g špaldovej hladkej múky

320 g ražno pšeničnej múky pre domáce pekárne

2 hrste nakrájaných olív

1 hrsť nakrájaných sušených paradajok

1 – 2 lyžice pesta

130 g vody

1 lyžička soli

  1. Ak máte ražný kvások, prerobiť na špaldový ho môžete tak, ako v tomto kváskovom recepte (pod tmavou fotkou  bagiet kvásková verzia). Čiže do veľkého zaváraninového pohára dáte 2 lyžice ražného kvásku, dolejete vodu tak, aby bolo do pol pohára a špaldovej múky pridáte toľko, aby sa dala dobre zmiešať. Potom už len toto cestíčko necháte voľne na linke narásť na dvojnásobok. Je fajn, ak si kvások prerobíte na špaldový aspoň deň vopred. Z toho množstva, ako uvádzam (čiže jeden 7 dcl pohár) do tohoto receptu potrebujete 200g, čo je asi polovica z celého pohára.
  2. Prerobený kvások pridáme do vody, nasypeme múku, soľ, olivy, paradajky, pesto (aj s olejom). Všetko dobre prehnetieme a spracujeme na bochník.
  3. Ten potom vložíme do dobre vysypanej ošatky. Necháme nakysnúť (ideálne cez noc) a keď chlebík narastie a zväčší svoj objem, predhrejeme rúru i s plechom na 200 stupňov. Pod plech môžeme dať i žiaruvzdornú misku s vodou, voda sa bude pomaly vyparovať a chlebík bude ešte chutnejší.
  4. Na horúci plech preložíme chlebík, narežeme ho, aby nepraskol, znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme asi 30 minút (resp. podľa potreby).
  5. Po upeční necháme chlebík dobre vychladnúť a až potom krájame. Pozrite si aj moje tipy nižšie.

Tip 1: Ak si pri miesení pomáhate domácou pekárňou alebo robotom, olivy a sušené paradajky pridávajte až po základnom vymiesení a primieste ich radšej ručne, aby sa nerozomleli na úplne malé kúsky.

Tip 2: Tento chlebík je vďaka ražnej múke krásne hutný a sýty. Ak uprednostňujete chlieb s veľkými okami, zvýšte podiel bielej špaldovej múky v recepte.

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

2 Responses

  1. Bianka
    | Odpovedať

    mozno ho spravit aj z razneho kvasku prosim?

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      Určite áno, ak dáte do cesta ražnú múku.

       

Pridaj komentár