KVÁSKOVÝ ZÁVIN

- 1

Vyskúšať kváskový závin bola pre mňa veľká výzva, na ktorú som sa chystala už dlho – predlho. Hoci sa u nás kváskuje už asi 8 rokov, sladké kváskovanie neskúšam často. Najviac ide chlieb a slané dobroty, najmä pečivo. Keď ma však požiadala fanúšička o recept na kváskový závin, povedala som si, že je tá správna chvíľa začať. A upiekla som hneď aj kváskovú tvarohovú štólu s hrozienkami a mandľami, na tú pridám tiež recept v najbližších dňoch. Zatiaľ teda skúšajte záviny – robila som makový s hroznovým džemom a hrozienkami a orechový s mandľovým maslom a mletými orechmi. Fajnové boli oba 🙂 Viac receptov s kváskom nájdete tu.

Potrebujeme:

300 g pšeničnej polohrubej múky

200 g špaldovej celozrnnej múky

4 lyžice trstinového cukru

35 g rozpusteného masla

štipku soli

160 g rozkvasu

215 g vlažného mlieka

 

Na plnku potrebujeme:

Mandlové maslo, orechy, cukor.

(hroznový) džem, mletý mak, hrozienka

Najlepšie deň vopred si urobíme rozkvas – do veľkého pohára dáme za lyžicu kvásku (pokojne ražného) a pridáme asi 2 lyžice špaldovej múky a pol šálky vody. Dobre zmiešame na mierne husté cesto, podľa potreby dodáme vodu, prípadne múku. Necháme voľne na linke asi 12 hodín.

Na druhý deň dáme do misky (alebo robota/pekárne) mlieko, múky, cukor, maslo (pozor, nie horúce, mohlo by „zabiť“ kvások), štipku soli a rozkvas. Mlieko som vážila, prilievala do cesta postupne tak, aby bolo cesto hladké a pružné. Bolo ho cca 215 g. Vypracujeme cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme asi 4-8 hodín kysnúť. Potom ho rozdelíme na dve časti, každú z nich na pomúčenej doske rozvaľkáme, potrieme mandľovým maslom/džemom a posypeme orechmi/makom a hrozienkami. Zavinieme a uložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte aspoň 2 hodiny. Potom pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút, resp. podľa potreby. Záviny necháme vychladnúť, potom ich posypeme cukrom a pokrájame. 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

One Response

  1. […] stôl. A tak som sa dnes pustila do práce, mala som pripravený rozkvas (pripravíte ho tak, ako v tomto recepte), v chladničke bryndzu a tak mi nebránilo nič v tom, aby som sa pustila do práce. […]

     

Pridaj komentár