KYSNUTÝ MRVENIČKOVÝ KOLÁČ S ČUČORIEDKAMI

Kysnutý koláč s posýpkouVždy v lete musím aspoň raz urobiť túto babičkovskú klasiku – kysnutý koláč s mrveničkou alebo ak chcete – s posýpkou. Pridala som i tvaroh, ktorý mi zavadzal v chladničke, ale k letným koláčom sa skvele hodí. Je jedno, či použijem slivky, marhule alebo iné ovocie, ak nemám po ruke bielu špaldovú, kvôli tomuto koláču som ochotná kúpiť aj obyčajnú bielu múku. Lebo s celozrnnou to, priznám sa, nie je úplne babičkovské. Kúpila som na trhu 2 litre čerstvých čučoriedok, liter hneď poputoval do mrazničky, zo zvyšku tvorím. A potom pekne pri kávičke trovím.

Viac tradičných babičkovských receptov nájdete v mojej knihe Recepty našich starých mám.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 kocka droždia

1 dcl oleja

3 dcl mlieka

2 lyžičky kryštálového cukru

ovocie

Na tvarohovú plnku potrebujeme:

1 tvaroh

2 lyžičky kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

Na posýpku potrebujeme:

50 g masla

cca 100 g polohrubej múky

cca 50 g kryštálového cukru

Kysnutý koláč s posýpkou

Urobíme si kvások: do vlažného mlieka pridáme 2 lyžičky cukru a rozdrobíme droždie. Necháme postáť, kým sa nevytvoria bublinky. Potom zmes prilejeme do misky k múke. Pridáme olej, zamiešame a rukou uhnetieme bochník. Nenecháme ho kysnúť, ale rovno ho rozložíme na vymastený plech, rozložíme naň tvaroh, posypeme čučoriedkami a aj pripravenou posýpkou. Tú urobíme jednoducho – do rozpusteného masla pridávame múku a cukor dovtedy, kým nevznikne sypká hmota. Tou potom koláč posypeme a necháme podkysnúť asi 15 – 20 minút. Potom ho vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 15 – 20 minút. Kysnutý koláč s posýpkou

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár