Dnes je veľmi významný deň. Preto bude aj úvod trošku dlhší, ale nedá sa mi inak. Významný je nielen preto, že je sviatok, pre mňa tento deň znamená veľmi veľa. Dnes má môj prvorodený syn narodeniny. Už 8 rokov a 9 mesiacov ubehlo odvtedy, ako som začala variť, piecť, experimentovať a následne o pár rokov neskôr i fotiť a blogovať. ON bol ten, ktorého šťastný príchod zmenil môj život a moju kuchynskú nešikovnosť premenil na oduševnenú záľubu. Viac o tom, ako to všetko začalo, si môžete prečítať v rubrike O mne alebo v poslednom rozhovore tu.
Moju pekársku záľubu už poznáte. Možno ste si všimli, že tvorím recepty, ktoré sú nielen rýchle a jednoduché, ale i ľahko zapamätateľné. A tak vznikla aj táto torta. Názvom som chcela naznačiť, že je ľahká nielen chuťou, ale i prípravou a recept je i ľahko zapamätateľný. Nepotrebujete na ňu dokonca ani odmerku, váhu, či šálku, postačí vám jedna lyžica!
Tortu, ktorú práve vidíte, som piekla môjmu druhorodenému na jeho piate narodeniny, ktoré oslávil v nedeľu. Rozkázal si tortu s bielou čokoládou a jahodami, jahody žiaľ, Maruška v obchode nenašla, tak ich nahradila granátovým jablkom a kivi. Úspech však torta mala aj napriek tomuto detajlu a to je hlavné 🙂
Áno, november je pre mňa veľmi plodný mesiac, nielen, že vtedy rodím svoje deti, ešte aj všetky 3 knihy mi vyšli v novembri :-D. Vzácna zhoda náhod, ktorá mi tento pochmúrny mesiac nejakým spôsobom vždy spríjemňuje. A ako je to u Vás? Máte radi november? Máte k tomuto mesiacu aj vy nejaký špeciálny vzťah? Napíšte mi do komentára 🙂
Na 1 korpus potrebujeme (na foto sú 2 korpusy):
4 vajcia (rozdelené na žĺtky a bielky)
2 lyžice hladkej múky (použila som pohánkovú)
2 lyžice kryštálového cukru (použila som trstinový)
2 lyžice kakaa
2 lyžice oleja
2 lyžice vody
2 lyžice zomletých mandlí
Na krém potrebujeme:
750 g jemného tvarohu
1 lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
100 g bielej čokolády
cukor podľa chuti (ja som už nedávala)
Na ozdobenie:
ovocie podľa vlastnej chuti (kivi, granátové jablko),
lieskovce…
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, žĺtky zmiešame s múkou, kakaom, cukrom, olejom, vodou a zomletými mandľami. Pre lepšiu chuť môžeme mandle pred zomletím nasucho opiecť na panvici. Na záver primiešame do hnedého cesta vyšľahané bielky, opatrne, aby nám sneh nespadol. Nalejeme do papierom na pečenie vystlanej formy a dáme piecť na 180 stupňov asi 15 minút (resp. sledujeme podľa svojej rúry, každá pečie inak).
Tento postup zopakujeme ešte raz, aby sme mali dva korpusy. Ja som pri druhom korpuse použila iné kakao, preto sú korpusy farebne iné.
Príprava krému: Nad parou rozpustíme bielu čokoládu, pridáme tvaroh, vanilku, prípadne cukor, ak sa nám zdá krém málo sladký. Natrieme na vychladnuté korpusy, dáme vychladnúť, posypeme ovocím, lieskovcami, prípadne kokosom, či kakaovými bôbmi a podávame.
Pridaj komentár