LAHODNÝ MARHUĽOVÝ KOLÁČ

Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Sezóna marhúľ je konečne tu. Veľmi sa tomu teším, lebo marhule sú moje naj ovocie, ktorého sa nikdy neviem dojesť. Keby sa dalo, zasadím si marhuľu aj do kvetináča a nech mi pekne rodí po celý rok. Keď to inak nejde, robím do zásoby aspoň dreň (len zmixujem zrelé a sladké marhule a dám ich do misky a do mrazničky) a džem. Zavárané mi až tak nechutia, tam zase u mňa vedú broskyne. Keďže je sezóna, často ich dávam i do koláčov a toto je novinka, o ktorú sa s vami jednoducho musím podeliť. Trošku netradičný, no veľmi lahodný až geniálny koláč, ktorý jednoducho musíte vyskúšať hoc aj so slivkami, či s iným ovocím. Je vážne výborný. Recept naň nie je z mojej hlavy (i keď som si ho už stihla upraviť), získala ho moja mama od jednej známej a už zaujal hrdo miesto v mojom zošitku. A teraz už aj na blogu. Takže určite si ho urobte a uvidíte, že zaujme svoje miesto i u vás.

 

Potrebujeme:

120 g pšeničnej polohrubej múky

150 g špaldovej polohrubej celozrnnej múky

6 vajec

150 ml mlieka

125 g zmäknutého masla

1 kocka droždia

2 + 4 lyžice cukru

750 g hrudkovitého tvarohu

2 ks vanilkového cukru

marhule alebo iné ovocie

štipku soli

 

Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

 

Marhuľový koláč
Marhuľový koláč

Z vlažného mlieka, 2 lyžíc cukru a kvasníc urobíme kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo, 4 žĺtky, štipku soli a nakysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré potom roztlačíme na vymastený a múkou vysypaný veľký plech. Pre ľahšie roztláčanie si môžete namočiť ruky, určite to pôjde lepšie. Hneď na to navrstvíme tvaroh rozmiešaný s vanilkovými cukrami a 2 žĺtkami a hneď na to rozpolené marhule vnútrom nadol. Takto pripravený koláč necháme podkysnúť asi 45 – 60 minút. Potom ho pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov a popri tom si vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom. Keď sú okraje koláča ružové, navrstvíme sneh a dopekáme podľa potreby.

 

Verím, že si túto dobrotu zamilujete rovnako, ako ja.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár