
Sezóna marhúľ je konečne tu. Veľmi sa tomu teším, lebo marhule sú moje naj ovocie, ktorého sa nikdy neviem dojesť. Keby sa dalo, zasadím si marhuľu aj do kvetináča a nech mi pekne rodí po celý rok. Keď to inak nejde, robím do zásoby aspoň dreň (len zmixujem zrelé a sladké marhule a dám ich do misky a do mrazničky) a džem. Zavárané mi až tak nechutia, tam zase u mňa vedú broskyne. Keďže je sezóna, často ich dávam i do koláčov a toto je novinka, o ktorú sa s vami jednoducho musím podeliť. Trošku netradičný, no veľmi lahodný až geniálny koláč, ktorý jednoducho musíte vyskúšať hoc aj so slivkami, či s iným ovocím. Je vážne výborný. Recept naň nie je z mojej hlavy (i keď som si ho už stihla upraviť), získala ho moja mama od jednej známej a už zaujal hrdo miesto v mojom zošitku. A teraz už aj na blogu. Takže určite si ho urobte a uvidíte, že zaujme svoje miesto i u vás.
Potrebujeme:
120 g pšeničnej polohrubej múky
150 g špaldovej polohrubej celozrnnej múky
6 vajec
150 ml mlieka
125 g zmäknutého masla
1 kocka droždia
2 + 4 lyžice cukru
750 g hrudkovitého tvarohu
2 ks vanilkového cukru
marhule alebo iné ovocie
štipku soli


Z vlažného mlieka, 2 lyžíc cukru a kvasníc urobíme kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo, 4 žĺtky, štipku soli a nakysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré potom roztlačíme na vymastený a múkou vysypaný veľký plech. Pre ľahšie roztláčanie si môžete namočiť ruky, určite to pôjde lepšie. Hneď na to navrstvíme tvaroh rozmiešaný s vanilkovými cukrami a 2 žĺtkami a hneď na to rozpolené marhule vnútrom nadol. Takto pripravený koláč necháme podkysnúť asi 45 – 60 minút. Potom ho pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov a popri tom si vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom. Keď sú okraje koláča ružové, navrstvíme sneh a dopekáme podľa potreby.
Verím, že si túto dobrotu zamilujete rovnako, ako ja.
Pridaj komentár