Dezerty bez lepku · Home made · Sviatočné recepty

LEMON CURD

Už ste ochutnali lemon curd? Ak áno, iste ste sa zamilovali na prvé ochutnanie. Ak nie, teraz je tá správna chvíľa. Lemon curd je tradičný anglický krém, který má rozmanité využitie. Môžete ho použiť ako džem – na natieranie korpusov, palaciniek, lievancov, vmiešať do jogurtu alebo ako náplň do lístkového cesta, či tartaletiek. Skvele vynikne v tvarohových, či čokoládových dezertoch. Tradične sa vyrába z citrónu, ale dá sa urobiť i z limetiek, grepov, či pomarančov. Vlastnoručne vyrobený lemon curd môžete v peknej sklenenej nádobe darovať aj svojim blízkym.

Dnes je táto lahôdka už bežnou súčasťou sortimentu v obchodoch. Ja som ho však poňala v zdravšom duchu a použila na jeho výrobu cukor z kokosových kvetov, preto trošku netradičná – hnedá farba. Vďaka tomuto cukru však získal novú dimenziu – karamelovejšiu príchuť.

imgp1399-1

Potrebujeme:

2 citróny v bio kvalite

115 g masla

175 g cukru z kokosových kvetov

2 domáce vajcia

imgp1394

V miske nad parou necháme rozpustiť maslo, do ktorého pridáme cukor a dobre zamiešame. Citróny si umyjeme v teplej vode prípravkom na ovocie a dobre osušíme. Nastrúhame ich na jemnom strúhadle. Šťavu vytlačíme. Vajcia rozklepneme a šľahačom poriadne rozšľaháme. Keď je cukor s maslom spojený, za stáleho miešania pridáme citrónovú šťavu, kôru aj rozmixované vajcia. Pri pridávaní vajec musíme byť obzvlášť opatrní, aby nám nevznikla praženica. Vajcia zapracovávame pomaly, tenučkým pramienkom ich nalievame do misky za stáleho šľahania, ideálne je použiť šľahač s metličkami, ktorým sme mixovali vajcia. Masa nám začne tuhnúť. Pripravíme si poháre, z uvedeného množstva nám výjdu asi 2 malé poháriky (2x250g). Lemon curd skladujeme v chladničke, kde nám vydrží asi 3 týždne.

imgp1402-1

Tento a viac receptov nájdete aj v mojich knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky

(objednať sa dá kliknutím na knižku vpravo hore :))

imgp6278

Pridaj komentár