Máte radi hromadné výzvy? Ja ani veľmi nie, ale jedna ma zaujala natoľko, že som si povedala, že do toho idem. Keď nedávno vyhlásila Jesika z blogu jessliciouskitchen.eu na svojom instagrame výzvu o 1 deň vegan, povedala som si – presne na toto som čakala, lebo myšlienka vegánstva sa mi páči, no som príliš veľký slaboch na to, aby som šla ďalej. Mám pocit, že by mi niečo chýbalo, bola by som obmedzená vo varení a v pečení, stálo by ma to viac energie, času, organizácie a peňazí. A tak teda zostávam vo svojom zaužívanom stereotype. Ale byť vegan na jeden deň? To by sme snáď všetci prežili bez ujmy, hlavne teraz, počas letnej sezóny a preplnenej záhrady. Tak vznikol tento obedový recept, miesto cestovín si môžete dať pokojne domáci chlieb, či uvarený bulgur alebo quinou. Je jednoduchý a hotový naozaj za chvíľku. A čo vy? Ako vnímate vegánstvo?
Potrebujeme:
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
4 veľké paradajky (napr. odroda býčie srdce)
hrsť sušených paradajok
malú cuketu
hrsť olív
1 červená paprika
½ plechovky kukurice
1 plechovka pečených fazúľ
lyžica sójovej omáčky
bezvaječné (napr. semolinové) cestoviny (Linguine)
sézamové semienka
limeta
jarná cibuľka
bazalka
olej
Najskôr si pripravíme paradajky – sparíme ich, ošúpeme a nakrájame na kocky. Na oleji orestujeme cibuľu nakrájanú na pásiky. Keď je skaramelizovaná, pridáme cesnak a restujeme. Potom pridáme na kocky nakrájanú cuketu, ktorú necháme zmäknúť. Pridáme na kolieska nakrájanú červenú papriku, olivy, sušené paradajky, kocky rajčín, bazalku a všetko spolu povaríme. Keď je mäkká paprika, pridáme kukuricu, pečenú fazuľu, ochutíme sójovou omáčkou a necháme prejsť varom. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente, scedíme ich, pridáme do zmesi, pokvapkáme limetou, posypeme jarnou cibuľkou, sézamom a podávame.
Pridaj komentár