V poslednom čase som si veľmi obľúbila korpusy bez múky. Okrem toho, že sú prirodzene bezlepkové, sú i obláčikovo ľahké, nadýchané, vláčne a zároveň jemné. Základom sú dobre vyšľahané bielky. Mám na to starý dobrý osvedčený trik – pred šľahaním pridám k bielkom malú štipku soli. Potom sneh stojí ako armáda a bez problémov sa s ním dá pracovať.
K tomuto korpusu som pripravila tvarohovo – jogurtový krém a posypala ovocím – rýchla, jemná a ľahká tortička na každú príležitosť je na svete 🙂
PS: Ak nemáte/nemôžete lieskovce, pokojne môžete použiť aj iný druh orechov.
Potrebujeme:
4 žĺtky
4 bielky
4 lyžice cukru
100 g nasucho opečených lieskovcov
2 lyžice kakaa
štipku soli
Na krém:
180 g bieleho jogurtu
500 g tvarohu
cukor alebo iné sladidlo podľa chuti
¼ lyžičky bourbon vanilky
Ovocie na ozdobenie (mango, jahody, čučoriedky)
Lieskovce opečieme na suchej panvici, zabalíme ich do čistej utierky a šúchaním z nich odstránime šupky.
Potom ich presypeme do mixéra a zomelieme na múku.
Bielky vyšľaháme so štipkou soli a s cukrom na tuhý sneh a postupne do nich zašľahávame orechy, kakao a žĺtky.
Takto pripravené cesto nalejeme do tortovej formy (ideálne s priemerom 26 cm) a pečieme na 180 stupňov asi 30-40 minút. Kým sa korpus pečie, pripravíme si krém. Tvaroh zmiešame s jogurtom, vanilkou a cukrom (alebo iným sladidlom) podľa chuti. Upečený korpus oddelíme od formy, preložíme na tanier a natrieme naň tvarohový krém. Ozdobíme ovocím podľa chuti a podávame.
2 Responses
Martina
Dobry den, prosim vas cukor ide aj do cesta? Lebo v popise to nie je…dakujem
moje.jedlo
Dobrý deň, nevšimla som si komentár, ale je to tam: „Bielky vyšľaháme so štipkou soli a s cukrom na tuhý sneh a postupne do nich zašľahávame orechy, kakao a žĺtky.“