Aj vy máte radi, keď varíte bez odpadu? Hlavne pri výrobe rôznych rastlinných „mliek“ vzniká „odpad“, ktorý sa dá využiť rozmanitým spôsobom. Buď urobíte zo zvyškov orechov raw dezert alebo rôzne guličky so sušeným ovocím (inšpirujte sa na FB tomto albume). Alebo „nutelu“ 🙂 Stačí použiť zrelé avokádo (o tom, ako kúpiť dobré avokádo sa dočítate tu), kakao, med, vanilku a zdravá mňamka na spôsob nutely je na svete 🙂
Na lieskovcové „mlieko“ potrebujeme:
2 odmerky (asi 100 g) lieskovcov
vodu
Lieskovce nasucho opečieme na panvici a potom zvyšné šupky jednoducho v čistej utierke šúchaním odstránime. Vychladnuté lieskovce dáme do miomatu a pridáme vodu tak, aby bola medzi ryskami Min/Max. Zapneme program na výrobu mlieka a počkáme na zvukový signál. Potom „mlieko“ precedíme cez sítko. Orieškový odpad nevyhadzujeme, zíde sa nám na nutelu.
Takto pripravené „mlieko“ môžeme ochutiť medom a vanilkou.
Oriešková zmes, ktorá nám zostala po výrobe lieskovcového „mlieka“ bude tvoriť základ na výrobu „nutely“. Pridáme zrelé avokádo, med, kvalitné kakao (najlepšie v RAW kvalite), trošku vanilky a zopár lyžíc lieskovcového mlieka (podľa konzistencie „nutely“). Avokádo roztlačíme vidličkou, pridáme lieskovce, med podľa chuti, škoricu, vanilku a kakao, dobre premiešame a zdravú maškrtu máme hotovú.
Takúto „nutelu“ môžeme použiť do rôznych kaší, natrieť na palacinky, či lievance. Nemá chuť, ako „originál“, takže nuteloví maniaci by mohli byť sklamaní. Tí, ktorí sú však na podobné chute a dobroty zvyknutí si iste pochutia.
Pridaj komentár