Dezerty bez lepku · Home made · Miomat · RAW strava

LIESKOVCOVÉ „MLIEKO“ A „NUTELA“

Aj vy máte radi, keď varíte bez odpadu? Hlavne pri výrobe rôznych rastlinných „mliek“ vzniká „odpad“, ktorý sa dá využiť rozmanitým spôsobom. Buď urobíte zo zvyškov orechov raw dezert alebo rôzne guličky so sušeným ovocím (inšpirujte sa  na FB tomto albume). Alebo „nutelu“ 🙂 Stačí použiť zrelé avokádo (o tom, ako kúpiť dobré avokádo sa dočítate tu), kakao, med, vanilku a zdravá mňamka na spôsob nutely je na svete 🙂IMGP3783

Na lieskovcové „mlieko“ potrebujeme:

2 odmerky (asi 100 g) lieskovcov

vodu

IMGP3785

Lieskovce nasucho opečieme na panvici a potom zvyšné šupky jednoducho v čistej utierke šúchaním odstránime. Vychladnuté lieskovce dáme do miomatu a pridáme vodu tak, aby bola medzi ryskami Min/Max. Zapneme program na výrobu mlieka a počkáme na zvukový signál. Potom „mlieko“ precedíme cez sítko. Orieškový odpad nevyhadzujeme, zíde sa nám na nutelu.

IMGP3829

Takto pripravené „mlieko“ môžeme ochutiť medom a vanilkou.

IMGP3833

Oriešková zmes, ktorá nám zostala po výrobe lieskovcového „mlieka“ bude tvoriť základ na výrobu „nutely“. Pridáme zrelé avokádo, med, kvalitné kakao (najlepšie v RAW kvalite), trošku vanilky a zopár lyžíc lieskovcového mlieka (podľa konzistencie „nutely“). Avokádo roztlačíme vidličkou, pridáme lieskovce, med podľa chuti, škoricu, vanilku a kakao, dobre premiešame a zdravú maškrtu máme hotovú.

IMGP3788

IMGP3789

Takúto „nutelu“ môžeme použiť do rôznych kaší, natrieť na palacinky, či lievance. Nemá chuť, ako „originál“, takže nuteloví maniaci by mohli byť sklamaní. Tí, ktorí sú však na podobné chute a dobroty zvyknutí si iste pochutia.

IMGP3794

IMGP3796

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Pridaj komentár