Linecký koláč s pudingom a s ovocím

Linecký koláč s pudingom a s ovocímV lete je radosť piecť. V záhradke alebo na trhu nájdete sladučké ovocie, ktoré postupne dozrieva. Oplatí sa uchovať si ho na horšie, teda chladnejšie časy, no určite stojí za to vychutnať si ho vo forme koláčika. Tento je úplne jednoduchý, sladký puding sa skvele hodí s kyslejším ovocím. Ja som použila čierne ríbezle, ale skvele by sa hodili aj višne alebo čučoriedky. Vyskúšajte a dajte mi vedieť, ako vám chutil :)

 

Na korpus potrebujeme:

400 g hladkej múky

130 g práškového cukru

250 g masla

2 žĺtky

1 lyžičku prášku do pečiva

 

Na krém potrebujeme:

400 ml mlieka

3 lyžice cukru

1 pudingový prášok s pravou vanilkou

ovocie

vanilkový cukor

Linecký koláč s pudingom a s ovocím

Cesto na koláč si urobte o niečo skôr, ako budete samotný koláč piecť, potrebuje si totiž aspoň hodinku poležať v chladničke. Postup na prípravu je ale úplne jednoduchý – všetky suroviny navážte do jednej misky, pridajte žĺtky, prášok do pečiva a vypracujte bochník cesta. Ten potom zabaľte do potravinovej fólie a dajte odpočívať do chladničky aspoň na hodinku. Kým cesto odpočíva, pripravte si puding. Odmerajte 400 ml mlieka, polovicu vylejte do hrnca a začnite variť. V druhej polovici mlieka rozmiešajte pudingový prášok a cukor. Túto zmes potom prilejte do horúceho mlieka v hrnci a spoločne uvarte puding. Nechajte odstáť a vychladnúť. Teraz si pripravte plech – potrite ho olejom a vysypte hrubou múkou.

Po hodinke státia v chlade cesto vyberte, odoberte z neho ⅓ (na mriežku), na pomúčenej doske zvyšok opatrne rozvaľkajte do tvaru vášho plechu a pomocou valčeka ho naň opatrne preneste. Nezabudnite na vyvýšené okraje. Poprepichujte ho vidličkou a dajte predpiecť na 10 minút (viac netreba) do rúry na 180 stupňov. Potom korpus vyberte, rozložte naň vychladnutý puding, nasypte ovocie, posypte vanilkovým cukrom a ozdobte mriežkou (alebo vykrojenými tvarmi). Mriežku môžete potrieť rozšľahaným vajíčkom, aby sa leskla. Pečte ešte cca 25 minút na 180 stupňoch, kým nie sú okraje hnedé. Potom koláč vyberte, nechajte dobre vychladnúť a až potom krájajte. Môžete ho podávať s vanilkovou zmrzlinou.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár