LOSOS SO ŠOŠOVICOVOU KAŠOU

Ryba so zemiakmi, či zemiakovou kašou je klasika, ktorú si pamätám ešte z čias školských obedov. Vtedy mi veru ryby nevoňali, nikdy som ich nezjedla. Teraz je to už iná vec. Ryby robievame doma často a často i volím prílohu zemiaky kvôli deťom. Ak však chcete ochutnať čosi nové, odporúčam pridať k rybke batatovo šošovicovú kašu s kokosovým mliekom. Je prirodzene bezlepková, bez bielkoviny kravského mlieka a vegan. Tak jemná, že sa skvele hodí nielen k rybe.

Potrebujeme pre 2 osoby:

2 ks lososa

1 batat

½ šálky červenej šošovice

asi ½ šálky kokosového mlieka

1 strúčik cesnaku

soľ

korenie

citrón

olivový olej

Keďže losos je pripravený veľmi rýchlo, začneme kašou. Do hrnca s troškou vody dáme variť na kocky nakrájané bataty. Posolíme a varíme celkovo asi 15 minút, po 5 minútach pridáme ½ šálky premytej červenej šošovice. Varíme ďalej spoločne. Kým sa zemiaky so šošovicou varia, môžeme pripraviť lososa. Umyjeme, ošistíme a naporcujeme rybu, posolíme a okoreníme ju a opečieme zo všetkých strán na olivovom oleji. Začneme tou stranou, kde je koža a postupne lososa otočíme a opečieme zo všetkých strán. Opekáme pomaly, aby sa losos dobre prepiekol, no zároveň nie dlho, aby nebol suchý. Uvarené bataty so šošovicou odstavíme, ak je veľa vody, vodu zlejeme, pridáme kokosové mlieko, prelisovaný strúčik cesnaku, soľ a rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Na tanier naberieme kašu, na kašu položíme lososa, pokvapkáme ho citrónovou šťavou, ozdobíme vetvičkou tymiánu a podávame.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár