Dezerty s múkou · Hlavné jedlá bez mäsa · Sviatočné recepty

MÄKKUČKÉ FÁNKY Z OBÁLKY KNIHY

Keďže máme fašiangy, rozhodla som sa, že nadišiel ten správny čas podeliť sa s vami o originálny starý recept na fánky od babičky. Ale nie hociaké, tieto sa môžu pýšiť tým, že sú na obálke knihy Recepty našich starých mám. Lebo byť na obálke znamená byť lákadlom, ich úlohou je zaujať a vizuálne presvedčiť nádejných čitateľov, aby knihu vzali do rúk. Proces vyberania titulky je veľmi zložitý, je viacero návrhov a o finálnej podobe nerozhoduje jeden človek. Tieto fánky robila moja teta, ktorej ďakujem aj v úvode knihy a musím sa priznať, že pri ich fotení mi ani len nenapadlo, že by mohli vydavateľstvo IKAR zaujať natoľko, aby sa rozhodlo dať ich na obálku. Moja predstava o obálkovej fotke bola totiž diametrálne odlišná (chcela som pečené tvarohové buchty) a keď som za dozvedela, že práve fánky so svojim, nazvime to „trošku zvláštnym tvarom“ vyhrali, bola som prekvapená. Nakoniec som však súhlasila, pretože si myslím, že svoju úlohu plnia dokonale – fánky na obálke skrátka vedia zaujať 🙂

Knižku si ešte stále môžete objednať aj s podpisom, či venovaním priamo tu.

Potrebujeme:

30 dkg tvarohu

50 dkg hladkej múky špeciál

3 celé vajcia

1 kávová lyžička sódy bikarbóny

štipka soli

1 lyžica masla

môže sa pridať teplé mlieko

Práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie.

 

Z múky, tvarohu, vajec, sódy bikarbóny, štipky soli a masla vypracujeme cesto. Môžeme pridať i trochu mlieka, aby bolo cesto redšie. Cesto rozgúľame a vykrajujeme fánky. Smažíme ich v horúcom oleji. Ešte teplé obalíme v práškovom cukre, ktorý zmiešame s vanilkovým cukrom.

Fánky sú ľahučké a mäkké ako obláčik a ak náhodou zostanú, sú výborné aj na druhý deň.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Pridaj komentár