MAKOVÁ BÁBOVKA

- 4

Dlho predlho som mala chuť na bábovku. Ale nevedela som, akú urobiť, pretože ja nerada robím ten istý recept 2x a v mojom portfóliu je tých báboviek už celkom aj dosť, veď sa pozrite sem. Šľahačková, kakaová, jablková, tvarohová.. no maková stále chýbala. Tak som to napravila a recept je tu 🙂 Extrémne jednoduchá a viete si ju pripraviť aj vo vegánskej verzii 🙂 Ako stvorená pre makoholikov a ešte aj lenivcov, pretože mak ani netreba mlieť 🙂

Potrebuejme:

¼ šálky cukru (60g)

1 šálka polohrubej celozrnnej špaldovej múky (160 g)

1 necelá šálka nemletého maku (160 g)

1 lyžica prášku do pečiva (s vínnym kameňom)

¼ šálky oleja (65 g)

1 šálka mlieka (220 g) môže byť aj rastlinné

2 hrste hrozienok

1 vajce (možno nahradiť 1 lyžicou škrobu)

2 lyžice škrobu

To, že mám len jedno vajce som zistila až na záver, pôvodne som chcela pridať 3 vajcia. Tak som si poradila a zvyšné dve som nahradila škrobom. Myslím, že by to mohlo fungovať aj bez toho jedného vajíčka, vyskúšajte a dajte mi vedieť 🙂

Cukor zmiešame s múkou, makom, práškom do pečiva a škrobom. Potom prilejeme mlieko, olej, pridáme hrozienka, žĺtok a na záver vyšľahaný sneh z 1 bielka. Ak nepoužijete vajcia, použite 3 lyžice škrobu.

Cesto nalejeme do vymastenej a krupicou vysypanej formy a pečieme na 180 stupňov asi 1 hodinu, skúšame špáradlom. Je dooosť maková, takže ideálna pre makoholikov. Ak chcete maku menej, nahraďte časť maku múkou.

Pri vyberaní bábovky s formy sa mi osvedčilo postupovať tak, že horúcu bábovku nechám 7-10 minút voľne chladnúť. Silikónovou vareškou uvoľním bábovku od formy a až potom ju preklopím na tanier. Na záver posypeme cukrom a podávame s dobrou kávou. 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

4 Responses

  1. Daniela
    | Odpovedať

    Wau krásny recept. U nás doma majú mak veľmi radi a aj bábovky, tak vyskúšam aj makovú. Ďakujem za inšpiráciu.

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      Vyskúšajte, Danka, nech sa vydarí 🙂

       
  2. Blanka
    | Odpovedať

    Preco nemlety mak?…. vsimla som si to vo viacerych receptoch…Mozem dat aj mlety, nie?

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      Nemletý sa správa trošku inak v ceste ako mletý, mám ho trošku radšej, navyše si ušetrím robotu 😀 ale môžete skúsiť aj mletý samozrejme, s takým som to však ešte neskúšala. Nech sa vydarí 🙂 Lucia

       

Pridaj komentár