Ak vás čakajú cez víkend nejaké oslavy, odporúčam inšpirovať sa týmto mojim najnovším počinom. Už dávno som mala chuť na niečo makové, no k pečeniu som sa dostala až tento víkend. Urobila som jednoduchý makový korpus, ktorý som naplnila pudingovým vanilkovým krémom a o chuť sa postarali doma pripravené višne v alkohole. Celý dezert som ozdobila plátkami mandlí opečených na sucho a dnes už nie je nič, ani omrvinka. Vyskúšate?
Na korpus potrebujeme:
100 g trstinového cukru
5 žĺtok
5 lyžíc vody
5 lyžíc oleja
200 g polohrubej špaldovej múky
200 g mletého maku
½ balíčka prášku do pečiva (s vínnym kameňom bez fosfátov)
sneh zo 6 bielkov
Na krém potrebujeme:
400 ml mlieka
2,5 lyžice trstinového cukru
1 vanilkový cukor
1 puding s pravou vanilkou
250 g masla
1 žĺtok
plátky mandlí na ozdobenie
ovocie, šťavu (alebo alkohol) z ovocia
štipku soli
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky dáme bokom, k žĺtkom pridáme cukor, vodu a vyšľaháme do peny. Potom pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a mak. Na záver k bielkom pridáme ešte jeden bielok, žĺtok si odložíme do krému. Vyšľaháme tuhý sneh so štipkou soli, ktorý potom opatrne primiešame do makového cesta. Vypracované cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 26 cm. Pečieme na 180 stupňoch asi 20 – 30 minút, skúšame špáradlom. Potom necháme vychladnúť, prerežeme na polovicu, pokvapkáme šťavou alebo alkoholom z čerešní a plníme krémom.
Kým sa korpus pečie, pripravíme si krém – v mlieku rozhabarkujeme pudingový prášok, cukor, vanilkový cukor a žĺtok. Zmes nalejeme do hrnca a uvaríme puding. Necháme ho vychladnúť a potom doň mixérom vmiešame maslo. Krém natrieme na spodný korpus, poukladáme naň višne, prikryjeme druhým korpusom, ktorý tiež pokryjeme krémom. Na panvici nasucho opečieme plátky mandlí a koláč nimi ozdobíme. Necháme zachladiť a potom podávame.
Pridaj komentár