MAKOVÁ TORTA S VANILKOVÝM KRÉMOM A VIŠŇAMI

Maková torta s vanilkovým krémomAk vás čakajú cez víkend nejaké oslavy, odporúčam inšpirovať sa týmto mojim najnovším počinom. Už dávno som mala chuť na niečo makové, no k pečeniu som sa dostala až tento víkend. Urobila som jednoduchý makový korpus, ktorý som naplnila pudingovým vanilkovým krémom a o chuť sa postarali doma pripravené višne v alkohole. Celý dezert som ozdobila plátkami mandlí opečených na sucho a dnes už nie je nič, ani omrvinka. Vyskúšate?

Na korpus potrebujeme:

100 g trstinového cukru

5 žĺtok

5 lyžíc vody

5 lyžíc oleja

200 g polohrubej špaldovej múky

200 g mletého maku

½ balíčka prášku do pečiva (s vínnym kameňom bez fosfátov)

sneh zo 6 bielkov

 

Na krém potrebujeme:

400 ml mlieka

2,5 lyžice trstinového cukru

1 vanilkový cukor

1 puding s pravou vanilkou

250 g masla

1 žĺtok

plátky mandlí na ozdobenie

ovocie, šťavu (alebo alkohol) z ovocia

štipku soli

 

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky dáme bokom, k žĺtkom pridáme cukor, vodu a vyšľaháme do peny. Potom pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a mak. Na záver k bielkom pridáme ešte jeden bielok, žĺtok si odložíme do krému. Vyšľaháme tuhý sneh so štipkou soli, ktorý potom opatrne primiešame do makového cesta. Vypracované cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 26 cm. Pečieme na 180 stupňoch asi 20 – 30 minút, skúšame špáradlom. Potom necháme vychladnúť, prerežeme na polovicu, pokvapkáme šťavou alebo alkoholom z čerešní a plníme krémom.

Maková torta s vanilkovým krémom

Kým sa korpus pečie, pripravíme si krém – v mlieku rozhabarkujeme pudingový prášok, cukor, vanilkový cukor a žĺtok. Zmes nalejeme do hrnca a uvaríme puding. Necháme ho vychladnúť a potom doň mixérom vmiešame maslo. Krém natrieme na spodný korpus, poukladáme naň višne, prikryjeme druhým korpusom, ktorý tiež pokryjeme krémom. Na panvici nasucho opečieme plátky mandlí a koláč nimi ozdobíme. Necháme zachladiť a potom podávame.

Maková torta s vanilkovým krémom

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár