Pred začiatkom školského roka sa iste bude hodiť recept na tieto jedinečné a mäkučké makovky. Skvele sa hodia ako desiata deťom do školy, ale aj ako raňajky so sebou do práce, ak práve nestíhate raňajkovať doma. Tvar síce nie je typicky makovkový, mali by byť viac zahnuté, ale nám doma to vôbec nevadilo a nabudúce tieto muchy vychytám. Dôležitý je recept a ten je vydarený. Veď sa presvedčte. Z tejto dávky vyšlo 6 kusov, ale odporúčam urobiť z dvoch dávok, lebo akonáhle k nim pridáte maslo a džem, raz dva je po nich…
Na 6 ks potrebujeme:
Na kvások:
150 ml vlažného mlieka
1 čl cukru
½ kocky droždia
Ku kvásku potom pridáme:
400 g hladkej múky
2 g soli
50 g mäkkého masla
60 g kryštálového cukru
Na potretie:
1 vajce
celý mak
V hrnčeku alebo v šálke zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné. Teplota nesmie byť príliš vysoká, pretože by sme si mohli zabiť baktérie, ktorých úlohou je urobiť koláčik (alebo chlebík, rožok) nadýchaným. Správnu teplotu zistíme tak, že keď do mlieka vložíme prst, jeho teplota bude príjemná, teda ani príliš horúca a ani studená. V studenom mlieku sa síce baktériám nič nestane, ale trvá im večnosť, kým začnú fungovať.
K mlieku prisypeme lyžičku cukru, 2x premiešame a lyžičku vyberieme. Do sladkého mlieka rozdrobíme v prstoch droždie a necháme, nech si urobí svoju prácu. Teda ho už nemiešame ani inak nezasahujeme do tohoto procesu. Po pár minútach vidíme, že na povrch mlieka vyšli kôpky droždia. Kvások máme hotový. Nalejeme ho do misky, v ktorej budeme cesto miešať a v ktorej bude aj kysnúť.
Ku kvásku pridáme múku, v ktorej sme zmiešali soľ. Soľ je tiež jednou z ničiteliek baktérií, preto by sme nemali sypať soľ rovno ku kvasniciam. Potom pridáme cukor, zmäknuté maslo a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou alebo fóliou a necháme nakysnúť, tento proces trvá cca 30 – 50 minút, v závislosti od teploty v miestnosti. Nikdy nedávajte cesto do vyhriatej rúry, platí to, čo pri horúcom mlieku – teplo zabíja baktérie a tak miesto urýchlenia kysnutia si cesto zničíme.
Keď cesto zdvojnásobilo svoj objem, vyberieme ho na mierne pomúčenú dosku. Ak chceme mať makovky približne rovnako veľké, pripravíme si váhu s miskou, celé cesto odvážíme, celkovú váhu vydelíme šiestimi a cesto rozdelíme na 6 kúskov, ktoré vážia +- toľko, ako nám vyšlo pri vážení a delení. Ak Vám na veľkosti nezáleží, urobte jednoducho 6 bochníkov a tie postupne vyvaľkajte na placku, ktorú jednoducho zviňte z jednej strany a výsledný rožok položte na cíp. Takto to robím preto, lebo keď makovky ešte na plechu chvíľu kysnú, tento cíp sa zvykne dvihnúť a potom prihorieť pri pečení. Rožok zohnite do tvaru U a položte teda cípom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Makovky prikryte čistou utierkou a nechajte ich ešte podkysnúť. Keď sú krásne nakysnuté, potrite ich rozšľahaným vajíčkom a posypte celým makom. Pečú sa na 180 stupňov asi 20 – 30 minút, treba si rúru sledovať, lebo každá pečie inak. Keď sú hnedé, vyberieme ich a necháme vychladnúť. Podávame s maslom, džemom, medom alebo s čímkoľvek, čo máte radi.
Pridaj komentár