Torta ako stvorená pre makoholikov 🙂 Mňam 🙂 Inšpirovala som sa Miškou Kuchárskou, ktorá má okrem super foodblogerského mena aj parádny blog (DARE TO COOK) a v réžii tohtomesačnú sladkú výzvu v časáku Dobré jedlo. Ako je už o mne známe, neviem variť podľa receptov, takže som si recept prispôsobila podľa seba. Ak ste rovnako makovo pozitívni ako ja (a Miška), inšpirujte sa tiež 🙂
Na korpus potrebujeme:
50 g cukru z kokosových kvetov (alebo iný obľúbený)
125 g mletého maku
1 lyžica pohánkovej múky
½ lyžičky vínneho kameňa (prášku do pečiva)
kôru z ½ pomaranča
3 vajcia
60 g mäkkého masla
štipku soli
Na krém potrebujeme:
250 g ricotty
145 g bieleho smotanového (alebo gréckeho) jogurtu
2 lyžice cukru
2 lyžice mletého maku
ovocie podľa chuti
tortová forma s priemerom 26 cm.
Do misky dáme všetky suché suroviny, teda cukor, mak, múku, kôru z pomaranča, vínny kameň a zamiešame. Potom pridáme zmäknuté maslo, 3 žĺtky a vypracujeme cesto. V šľahači vyšľaháme bielky so štipkou soli a potom cesto so snehom opatrne spojíme. Papierom na pečenie vystelieme formu s priemerom 26 cm a vzniknuté cesto do nej nalejeme a rozotrieme. Keď formou jemne pohrkáme, rovnomerne sa jej obsah rozloží. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-25 minút (treba sledovať). Korpus necháme vychladnúť a potom naň natrieme krém.
Krém pripravíme tak, že v miske rozmiešame ricottu, jogurt, mak a cukor. Zmes natrieme na korpus a ozdobíme ovocím podľa chuti. Ak je krém priveľmi riedky, necháme ho pred natieraním stuhnúť v chladničke.
Ozdobíme podľa chuti, posypeme makom a podávame. S dobrou kávou padne vhod aj v zlom počasí 🙂
Pridaj komentár