Toto je torta ideálna na jesennú oslavu. Hoci mak je celoročne dostupný, mne sa úplne hodí na jeseň so slivkami, s černicami alebo aj s hruškami. Recept nie je z mojej hlavy. Jedného dňa túto tortu priniesla do práce kolegyňa a keďže som mala za úlohu pripraviť tortu pre makoholika, voľba bola jasná. Trošku som si ju ale upravila. Uznávam, že to nie je pečenie na každý deň, ale prečo si ňou neosladiť výnimočné príležitosti? Ak máte radi mak, myslím si, že ju zaradíte do svojho koláčového repertoára. Navyše je úplne bez múky a teda je vhodná aj pre bezlepkáčov.
Na cesto potrebujeme:
12 žĺtkov
200 g cukru
280 g mletého maku
12 bielkov
Na plnku potrebujeme:
250 g masla
1 salko
250 g mletého maku
ľubovoľný džem
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Pridáme mletý mak. Zvlášť v mise vyšľaháme bielky na tuhý sneh a postupne ho zapracujeme do makového cesta. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a zmes do nej nalejeme. Pečieme na 170 stupňov asi 40 minút. Necháme vychladnúť, vyberieme z formy a rozrežeme na polovicu.
Krém pripravíme jednoducho – zmäknuté maslo, salko a mak vymiešame metličkami na hladký krém.
Ja som tortu vyskladala opačne – vrchný diel dáme na tanier, potrieme džemom a polovicou krému. Priklopíme druhú časť korpusu a celú tortu potrieme zvyškom krému. Ozdobíme podľa chuti a dáme zachladiť.
Podávame s dobrou kávou, prajem dobrú chuť 🙂
Pridaj komentár