Priznám sa, že tento koláč mám nafotený už dávnejšie, no stále nebol čas pridať recept. Keďže je dnes voľný deň, rozhodla som sa, že si nájdem chvíľku čas, pretože slivky sú práve „v kurze“ a škoda by bolo, keby sa na túto mňamku zabudlo. Minulú sobotu som ho opäť piekla a tak mám suroviny i postup ešte v živej pamäti. Chcem vám ešte povedať, že ak máte po ruke aj iné ovocie ako slivky, pokojne ho použite. Ja som koláč piekla aj s černicami a bol skvelý. Rozpis je na klasický veľký plech.
Potrebujeme:
5 vajec (4 do cesta a 1 do tvarohovej plnky)
150 g práškového cukru
2 vanilkové cukry
125 ml oleja
125 ml mlieka
200 g polohrubej múky
200 g mletého maku
1 prášok do pečiva
1 tvaroh
2 PL Zlatého klasu
ovocie (slivky, černice…)
4 celé vajcia vyšľaháme s práškovým a 1 vanilkovým cukrom. Potom prilejeme olej, mlieko a opäť prešľaháme. V bočnej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a mak. Po lyžiciach pridávame do vyšľahanej zmesi a dobre premiešame. Takto pripravené cesto nalejeme na plech, ktorý si vystelieme papierom na pečenie.
Pripravíme si plnku: tvaroh zmiešame so zvyšným vajíčkom, pridáme vanilkový cukor a 2 lyžice Zlatého klasu. Ak máme radi sladšie, pridajte si pokojne ešte aj cukor. Na cesto vrstvíme kopčeky tvarohu, potom naň naukladáme rozpolené slivky a pečieme v rúre na 180 stupňoch asi 30 minút (čas je len orientačný, každá rúra pečie trochu inak).
Pridaj komentár