Dezerty bez lepku · Dezerty s múkou · Pre školáka · Raňajky / snacky

MAKOVÝ PERNÍK SO SLIVKAMI (bez lepku)

Ak ešte nemáte nápad na víkendové pečenie, odporúčam tento perník všetkými desiatimi 🙂 Je fakt super, mäkký, voňavý, u nás doma sa po ňom len tak zaprášilo 🙂 Robila som ho v malom pekáči rozmerov cca 25×20 cm, pokojne môžete použit aj tortovú formu (priemer asi 24 cm). Použila som pohánkovú múku (môžete i špaldovú, ktorá ale obsahuje lepok), celý mak a domáce perníkové korenie 🙂 Slivky celému koláču dodali povestnú čerešničku na torte 🙂

imgp5110-1

Potrebujeme:

2 vajcia

140 g ricotty (alebo mascarpone, či hustého jogurtu)

80 g pohánkovej múky (prípadne špaldovej, ale tá už obsahuje lepok)

1 lyžička prášku do pečiva s vínnym kameňom

40 g cukru (napr. z kokosových kvetov)

15 g rozpusteného masla

1 lyžička perníkového korenia (tip na domáce nájdete tu)

55 g celého maku

3 – 4 lyžice mlieka

škorica

slivky

imgp5112

Celé vajcia rozmiešame s ricottou, pridáme cukor, rozpustené maslo, múku rozmiešanú s vínnym kameňom a perníkovým korením. Pridáme mak a mlieko (po lyžiciach, záleží od konzistencie cesta, resp. od veľkosti vajec, cesto by malo byť redšie ako na bublaninu) a všetko dobre rozmiešame. Nalejeme na vystlaný plech, rozotrieme do všetkých strán, obložíme slivkami a posypeme škoricou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút.

Po upečení necháme vychladnúť, môžeme ho potrieť aj čokoládou alebo domácou slivkovou nutelou, recept nájdete tu.

 

 

 

Pridaj komentár