Ak ešte nemáte nápad na víkendové pečenie, odporúčam tento perník všetkými desiatimi 🙂 Je fakt super, mäkký, voňavý, u nás doma sa po ňom len tak zaprášilo 🙂 Robila som ho v malom pekáči rozmerov cca 25×20 cm, pokojne môžete použit aj tortovú formu (priemer asi 24 cm). Použila som pohánkovú múku (môžete i špaldovú, ktorá ale obsahuje lepok), celý mak a domáce perníkové korenie 🙂 Slivky celému koláču dodali povestnú čerešničku na torte 🙂
Potrebujeme:
2 vajcia
140 g ricotty (alebo mascarpone, či hustého jogurtu)
80 g pohánkovej múky (prípadne špaldovej, ale tá už obsahuje lepok)
1 lyžička prášku do pečiva s vínnym kameňom
40 g cukru (napr. z kokosových kvetov)
15 g rozpusteného masla
1 lyžička perníkového korenia (tip na domáce nájdete tu)
55 g celého maku
3 – 4 lyžice mlieka
škorica
slivky
Celé vajcia rozmiešame s ricottou, pridáme cukor, rozpustené maslo, múku rozmiešanú s vínnym kameňom a perníkovým korením. Pridáme mak a mlieko (po lyžiciach, záleží od konzistencie cesta, resp. od veľkosti vajec, cesto by malo byť redšie ako na bublaninu) a všetko dobre rozmiešame. Nalejeme na vystlaný plech, rozotrieme do všetkých strán, obložíme slivkami a posypeme škoricou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, môžeme ho potrieť aj čokoládou alebo domácou slivkovou nutelou, recept nájdete tu.
One Response
nu3o
[…] Tip: tento receptík na škoricovo-makový perník od Lucky je TOP […]