Ak existuje nejaké vianočné pečivo, ktoré robím každý rok a nikdy nesmie na našom vianočnom stole chýbať, tak sú to práve vanilkové rožky. Toho roku tomu nie je inak. Zbožňujem ich pre ich vanilkovú chuť a jemnú krehkú štruktúru, vďaka ktorej sa rozpadávajú na jazyku… Už som robila rôzne verzie, od chia vanilkových rožkov až po pomarančové, všetky z nich nájdete v tomto linku, ale klasika je klasika. Teda ak sa dá nazvať klasikou to, že som použila mandle, špaldovú múku a znížila obsah cukru 😀
Potrebujeme:
200 g masla
250 g hladkej špaldovej múky
100 g mandlí (mletých orechov)
1 vanilkový cukor
50 g práškového cukru
na obaľovanie: práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom
Z tejto dávky vyšli takmer 2 veľké plechy rožkov.
Mandle/orechy zomelieme, dáme ich do misky a k nim prisypeme múku, vanilkový cukor, práškový cukor a zmiešame. Potom zapracujeme zmäknuté maslo a vypracujeme bochník cesta. Ten potom dáme odpočívať do chladničky najlepšie cez noc, pokojne aj na dve noci :) Keď sa rozhodneme, že chceme s cestom pracovať, vytiahneme si ho aspoň na 30 minút na kuchynskú linku, aby trošku zmäklo.
Potom cesto ešte raz prehnetieme, pomaly si trháme kúsky cesta a tvarujeme rožky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 7-10 minút, kým nezačnú ružovieť (podľa potreby). Keď sú upečené, necháme ich mierne vychladnúť a potom ich obalíme v zmesi cukru a vanilkového cukru. Verzia pre lenivších: vanilkové rožky stačí aj poprášiť zmesou cukru a uskladniť.
Pridaj komentár