MANDĽOVÉ VANILKOVÉ ROŽKY

vanilkové rožkyAk existuje nejaké vianočné pečivo, ktoré robím každý rok a nikdy nesmie na našom vianočnom stole chýbať, tak sú to práve vanilkové rožky. Toho roku tomu nie je inak. Zbožňujem ich pre ich vanilkovú chuť a jemnú krehkú štruktúru, vďaka ktorej sa rozpadávajú na jazyku… Už som robila rôzne verzie, od chia vanilkových rožkov až po pomarančové, všetky z nich nájdete v tomto linku, ale klasika je klasika. Teda ak sa dá nazvať klasikou to, že som použila mandle, špaldovú múku a znížila obsah cukru 😀

Potrebujeme:

200 g masla

250 g hladkej špaldovej múky

100 g mandlí (mletých orechov)

1 vanilkový cukor

50 g práškového cukru

na obaľovanie: práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom

Z tejto dávky vyšli takmer 2 veľké plechy rožkov.

vanilkové rožkyMandle/orechy zomelieme, dáme ich do misky a k nim prisypeme múku, vanilkový cukor, práškový cukor a zmiešame. Potom zapracujeme zmäknuté maslo a vypracujeme bochník cesta. Ten potom dáme odpočívať do chladničky najlepšie cez noc, pokojne aj na dve noci :) Keď sa rozhodneme, že chceme s cestom pracovať, vytiahneme si ho aspoň na 30 minút na kuchynskú linku, aby trošku zmäklo.

vanilkové rožkyPotom cesto ešte raz prehnetieme, pomaly si trháme kúsky cesta a tvarujeme rožky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 7-10 minút, kým nezačnú ružovieť (podľa potreby). Keď sú upečené, necháme ich mierne vychladnúť a potom ich obalíme v zmesi cukru a vanilkového cukru. Verzia pre lenivších: vanilkové rožky stačí aj poprášiť zmesou cukru a uskladniť.

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár