Máte radi kombináciu čokoláda – pomaranč? Ja veľmi. Ak ste na tom tak, ako ja, určite si do svojich pečiacich plánov zaraďte tento dezert, je tak dobrý! Navyše bez zrnka akejkoľvek múky, bez kvapky mlieka a ešte aj tie 2 lyžice cukru môžete pokojne vynechať, ak sa vám tam nepozdávajú. Jednoducho koláčik, ktorý treba vyskúšať 🙂
Potrebujeme:
100 g čokolády (70% obsah kakaa)
50 ml oleja na pečenie Borges
5 vajec
50 g mandlí
šťava z 1 pomaranča
kôra z ½ bio pomaranča
2 lyžice cukru (možno vynechať)
1 – 2 bio pomaranče
javorový sirup na pokvapkanie
mandle na ozdobenie
Najskôr si nasucho opečieme mandle, necháme vychladnúť a zomelieme ich na „múku“, netreba úplne na prach, môžu zostať kúsky veľkosti špendlíkovej hlavičky. Nad parou rozpustíme čokoládu spolu s olejom, odstavíme bokom, aby nebola horúca. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky, bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, žĺtky po jednom zapracujeme do čokoládovo-olejovej zmesi. K tejto zmesi potom pridáme mandle, cukor, šťavu a kôru z pomaranča, cukor a zľahka primiešame tuhý sneh. Na spodok tortovej formy (moja má priemer 26 cm) poukladáme kolieska pomaranča (pre pohodlnejšiu konzumáciu ho môžeme ošúpať), nalejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 – 30 minút. Keď je koláč upečený, vyberieme ho z rúry, necháme ho vychladnúť a potom ho preklopíme na tanier. Posypeme nasekanými mandľami, pokvapkáme sirupom a podávame.
Pridaj komentár