Ako stvorená na predvianočné posedenie. Ja som túto roládu upiekla k mojim dnešným meninám a verím, že hosťom bude chutiť. Spíšem Vám recept, aby ste ju mohli vyskúšať tiež.
Na roládu potrebujeme:
4 vajcia
150 g medu
50 g kryštálového cukru
120 g polohrubej múky
1 vanilkový cukor
4 PL oleja
1 lyžička prášku do pečiva
štipku soli
Na krém potrebujeme:
300 ml mlieka
1 puding s pravou vanilkou
2 lyžice kryštálového cukru
kôra a šťava z 1 citróna
250 g masla
1 vanilkový cukor
Na posypanie:
nasekané alebo mleté orechy
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s medom a cukrom do peny, potom pridáme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor, olej a na záver opatrne primiešame tuhý sneh. Takto pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, ten pre istotu potrieme olejom, aby sa papier z rolády lepšie odlepil. Pečieme na 180 stupňov asi 7-10 minút, ale čas je len orientačný, treba dávať pozor. Keď začne roláda zhora ružovieť, vyberieme ju. Plát cesta necháme 2 – 3 minútky vychladnúť a potom ho aj s papierom zrolujeme na čo najtesnejšie. Celú zabalíme do utierky a necháme vychladnuť. Kým roláda chladne, pripravíme si krém.
V mlieku rozmiešame cukor a pudingový prášok. Potom túto zmes vylejeme do hrnca a uvaríme hustý puding. Preložíme ho do menšej misky a zakryjeme fóliou, takto sa zabráni vytvoreniu kože na pudingu. Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame najskôr s vanilkovým cukrom a so šťavou z ½ citróna, potom po lyžiciach zašľahávame vychladnutý puding. Roládu opatrne odmotáme a odstránime papier. Potrieme krémom, necháme si asi ¼ krému na potretie rolády zvonku. Potom celú roládu obalíme v orechoch. Roládu necháme stuhnút na chladnom mieste. Potom krájame a podávame.
TIP: orechy pred posekaním opečte na suchej panvici, prípadne v rúre – ich chuť bude intenzívnejšia.
Pridaj komentár