Máte radi Pavlovovej tortu? O pôvode tohoto delikátneho dezertu sa toho popísalo veľa. Spor o jeho pôvod vedú medzi sebou dve krajiny – Austrália a Nový Zéland. Je pomenovaný podľa ruskej baletky Anny Pavlovovej, ktorá tancovala v oboch krajinách. Autor baletkinho životopisu však uviedol, že v roku 1926 bývala v hoteli na Novom Zélande a práve vtedy sa šéfkuchár inšpiroval jej nadýchanou hodvábnou baletnou sukňou. Tú predstavujú vyšľahané bielky s cukrom, do tejto torty sa tiež pridáva citrónová šťava alebo ocot a škrob. Torta sa pečie pomaly, čím dosiahneme chrumkavosť na povrchu a krémovosť vo vnútri. Najlepšie chutí ozdobená šľahačkou s ovocím a keďže pôvodná farba Pavlovej sukne bola zelenkavá, šéfkuchár ju ozdobil kiwi. Ja som sa ju pokúšala piecť v zdravšej verzii použitím kokosového cukru, no neúspešne. Toto je teda jeden z mála dezertov, kde som použila klasický biely cukor. Nuž, raz za čas snáď neuškodí 🙂
Na tortičky potrebujeme:
5 bielok
štipka soli
250 g práškového cukru
1 lyžica zemiakového škrobu
šťava z 1 citróna
Na krém potrebujeme:
500 g mascarpone
250 g jemný tvaroh
4 lyžice práškového xylitolu (alebo klasického pr. cukru)
½ lyžičky bourbon vanilky v prášku
jogurt podľa potreby
Na ozdobenie potrebujeme:
ovocie
opečené mandle
mandľové maslo
Z uvedeného množstva výjde cca 20 ks
Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po lyžiciach k nemu prisypávame cukor a šľaháme, až kým sa cukor dobre neprepojí s bielkami. Šľahanie trvá asi 10 – 15 minút, sneh s cukrom musí byť dokonale prepojený. To, či máme vhodnú konzistenciu zistíme tak, že šľahacie metličky vyberieme, otočíme a sneh by mal na nich držať, nesmie stekať, ani kvapkať. V citrónovej šťave rozpustíme lyžicu zemiakového škrobu a opatrne ho zašľaháme do bielok. Z takto pripraveného snehu lyžicami tvarujeme na plechu vystlanom papierom na pečenie tortičky. Robíme ich s menším priemerom a vyššie, pretože pečením sa nám ich obvod zväčší a trošku si „sadnú“. Do stredu urobíme opačnou stranou mokrej lyžice jamku. Prípadne – ak sa nám nechce robiť minitortičky, môžeme urobiť aj jednu veľkú tortu.
Takto pripravený plech vložíme do rúry, ktorú sme si najskôr predhriali na 200 stupňov, no ihneď po vložení tortičiek do rúry teplotu znížime na 140 stupňov a pečieme asi hodinu. Po hodine znížime teplotu na 50 stupňov a dopekáme ďalších 30 minút. Potom rúru vypneme a pri pootvorených dvierkach necháme koláčiky schnúť celú noc.
Na druhý deň si pripravíme krém, mascarpone vymiešame s tvarohom a cukrom. Ak sa nám bude zdať krém príliš tuhý, môžeme pridať lyžicu jogurtu. Pridáme ostatné suroviny, ochutnáme krém, či je pre nás dostatočne sladký a plníme pripravené tortičky.
Ozdobíme ich ovocím, medovkou, nasucho opečenými a nasekanými mandľami a mandľovým maslom.
One Response
MINI PAVLOVOVEJ TORTIČKY S MASCARPONE A MANDĽOVÝM MASLOM - Najlepšie blogy
[…] MINI PAVLOVOVEJ TORTIČKY S MASCARPONE A MANDĽOVÝM MASLOM zobrazený najskôr Moje […]