Dnes som vyskúšala túto dobrotu – mliečnu ryžu. Už dlho som sa na ňu chystala, ale mala som trošku obavy. Dnes už viem, že úplne bez dôvodu. Je síce viac krémová, ako klasika, pretože Miomat ju rozmixoval, chutí však znamenite! Je sladučká, dobručká, no ideálny dezert, či desiata do školy – stačí naplniť do uzatvárateľného pohára a nabaliť do tašky 🙂 Žiadne umeliny, éčka a priveľa cukru. Presne viete, čo jete. Vďaka Miomatu je to takmer bez práce 🙂 Ak Miomat nemáte, nezúfajte, nižšie nájdete návod aj na klasickú výrobu 🙂
Potrebujeme:
1 šálku ryže na rizoto alebo sushi (napr. Arborio)
2 šálky vody
1 šálku mlieka (pre bezmliečnu verziu vyskúšajte rastlinné mlieko)
(pozn. ak chcete použiť rastlinné mlieko, môžete dať 3 šálky a vodu vynechajte)
1 jablko
1 lyžičku mletej škorice
2 lyžice cukru (ak máme kyslejšie jablká)
Ryžu prepláchneme a dáme do Miomatu, zalejeme tekutinou, pridáme nakrájané jablko, cukor, lyžičku škorice a stlačíme tlačidlo Mash/Soup. Miomat som nemala zaplnený po rysky Min/Max, napriek tomu vyšlo všetko perfektne. Ak sa obávate prihorenia, mne sa mierne prichytil len malilinký kúsoček, nič strašné, šlo to krásne dolu. Ak si nie ste istí, dajte menej mlieka a viac vody.
Ak miomat nemáme, postup bude nasledovný: Ryžu prepláchneme, dáme do hrnca, pridáme nadrobno nakrájané alebo nastrúhané jablko, škoricu, cukor ak treba, zalejeme 2 šálkami tekutiny (tretiu si necháme v rezerve) zmes varíme na miernom ohni za stáleho miešania (aby sa ryža neprilepila o dno hrnca), kým je ryža mäkká a kým sa neodparí prebytočná tekutina, teda asi 12 – 20 minút (záleží od typu ryže). Podľa potreby dolievame tretiu šálku tekutiny, ak sa nám zdá, že ryža ešte potrebuje nasať a zmäknúť.
Po uvarení naservírujeme mliečnu ryžu do misiek alebo rovno do uzatvárateľného pohára, ktorý si potom môžeme so sebou vziať i do práce, či do školy.
Pridaj komentár