Moravské koláče sú klasika, ktorá nesmie chýbať v žiadnej babičkovskej kuchárskej knihe či v zošitku s umastenými listami. Ja ich poznám tak, že kysnuté cesto sa najskôr naplní tvarohovou plnkou, na vrchu sa urobí jamôčka, do ktorej sa dá slivkový lekvár a vrch sa posype mrveničkou. Toto sú pre mňa origoš moravské koláče, ktoré robila moja babka a robí ich aj moja mama. A to sú tie najlepšie koláče pod slnkom!
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
3 lyžičky cukru
½ kocky droždia
300 ml mlieka
štipku soli
1 žĺtko
1 vanilkový cukor
100 g zmäknutého masla
Na tvarohovú plnku potrebujeme:
500 g tvarohu
2 vanilkové cukry
2 lyžice vanilkového pudingu v prášku alebo Zlatého klasu
hrsť – dve hrozienok
2 vajcia
Ďalej potrebujeme:
slivkový lekvár
Na mrveničku potrebujeme:
cca 50 g masla
hrubú múku a kryštálový cukor podľa potreby
Do vlažného mlieka vmiešame cukor a rozdrobíme droždie. Počkáme, kým napučí kvások. Zatiaľ si v mise odvážime ostatné suroviny na cesto. Na záver prilejeme kvások. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho čistou utierkou a necháme vykysnúť.
Kým kysne cesto, pripravíme si tvarohovú plnku – jednoducho všetko zmiešame v miske. Taktiež si pripravíme posýpku – maslo zmiešame s cukrom a múkou, množstvo musíme odhadnúť. Cesto by malo byť drobivé, ja to robím od oka.
Potom vykysnuté cesto vyvaľkáme a pohárom vykrajujeme kolieska, plníme ich tvarohovou zmesou. Dobre spojíme, vytvoríme buchtičku a uložíme ju spojom nadol. Na vrchu prstom opatrne vydlabeme jamôčku (opatrne, aby sa cesto neroztrhlo), do ktorej dáme lekvár a posypeme posýpkou. Ukladáme na plech v dostatočnej vzdialenosti a potom ich vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme podľa potreby, asi 20 minút, kým nie sú okraje ružové. Na záver ich posypeme cukrom a vychutnávame.
Pridaj komentár