Moravské koláče

moravské koláčeMoravské koláče sú klasika, ktorá nesmie chýbať v žiadnej babičkovskej kuchárskej knihe či v zošitku s umastenými listami. Ja ich poznám tak, že kysnuté cesto sa najskôr naplní tvarohovou plnkou, na vrchu sa urobí jamôčka, do ktorej sa dá slivkový lekvár a vrch sa posype mrveničkou. Toto sú pre mňa origoš moravské koláče, ktoré robila moja babka a robí ich aj moja mama. A to sú tie najlepšie koláče pod slnkom!

 

Potrebujeme:

250 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

3 lyžičky cukru

½ kocky droždia

300 ml mlieka

štipku soli

1 žĺtko

1 vanilkový cukor

100 g zmäknutého masla

Na tvarohovú plnku potrebujeme:

500 g tvarohu

2 vanilkové cukry

2 lyžice vanilkového pudingu v prášku alebo Zlatého klasu

hrsť – dve hrozienok

2 vajcia

Ďalej potrebujeme:

slivkový lekvár

Na mrveničku potrebujeme:

cca 50 g masla

hrubú múku a kryštálový cukor podľa potreby

moravské koláče

Do vlažného mlieka vmiešame cukor a rozdrobíme droždie. Počkáme, kým napučí kvások. Zatiaľ si v mise odvážime ostatné suroviny na cesto. Na záver prilejeme kvások. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho čistou utierkou a necháme vykysnúť.

Kým kysne cesto, pripravíme si tvarohovú plnku – jednoducho všetko zmiešame v miske. Taktiež si pripravíme posýpku – maslo zmiešame s cukrom a múkou, množstvo musíme odhadnúť. Cesto by malo byť drobivé, ja to robím od oka.

Potom vykysnuté cesto vyvaľkáme a pohárom vykrajujeme kolieska, plníme ich tvarohovou zmesou. Dobre spojíme, vytvoríme buchtičku a uložíme ju spojom nadol. Na vrchu prstom opatrne vydlabeme jamôčku (opatrne, aby sa cesto neroztrhlo), do ktorej dáme lekvár a posypeme posýpkou. Ukladáme na plech v dostatočnej vzdialenosti a potom ich vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme podľa potreby, asi 20 minút, kým nie sú okraje ružové. Na záver ich posypeme cukrom a vychutnávame.

moravské koláče

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár