Mrkvové koláče sú vždy pre mňa veľká výzva, no už zopár na blogu mám (napr. tu alebo tu) a tak to chcelo zmenu. Moja mama vždy na Veľkú noc pečie rôzne rolády, najčastešie je to Zamatová roláda, ktorú máte v obľube aj vy. Ja som sa rozhodla, že pôjdem v maminých šľapajách, no trošku to zmením a odľahčím a tak som si vymyslela túto ľahkú mrkvovú roládu a ako náplň som zvolila svieži tvaroh v kombinácii s orechmi, vanilkou a čučoriedkami. Ozdobila som ju mandľami v čokoláde, aby vyzerala veľkonočne 🙂 Viac receptov na veľkonočné maškrty nájdete aj tu.
Na roládu potrebujeme:
100 g polohrubej celozrnnej špaldovej múky
70 g trstinového cukru
60 g mletých orechov
1 lyžica prášku do pečiva (s vínnym kameňom)
štipku soli
170 g strúhanej mrkvy
3 vajcia
3 lyžice oleja
štipku vanilky
60 ml mlieka
Na krém potrebujeme:
50 g mletých orechov
200 g kyslej smotany (ja som použila créme fraiche 30%)
500 g tvarohu (pol na pol jemný a hrudkovitý)
štipku vanilky
cukor podľa chuti (2 lyžice)
čučoriedky
Na ozdobenie mandle v čokoláde
Najskôr zmiešame suché suroviny, teda múku, cukor, orechy, prášok do pečiva, vanilku a potom pridáme žĺtky, olej, mlieko, zamiešame a pridáme mrkvu. Na záver primiešame sneh vyšľahaný z 3 bielok so štipkou soli. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 15 – 20 minút. Ešte teplý korpus stiahneme z papiera a zabalíme do utierky. Necháme vychladnúť.
Krém si urobíme jednoducho tak, že zomleté orechy zmiešame s kyslou smotanou, tvarohom, vanilkou a cukrom. Vychladnutá roládu opatrne rozrolujeme, potrieme plnkou, posypeme čučoriedkami a naspäť pomocou utierky zavinieme. Plnkou potrieme aj povrch rolády, ozdobíme čokoládovými mandľami (alebo vajíčkami) a podávame. Tento dezert je kvôli tvarohu najlepšie pripraviť priamo pred podávaním, aby neobschol.
Ďalšie mrkvové koláče nájdete tu:
Pridaj komentár