MRKVOVÁ ROLÁDA S ORECHOVO TVAROHOVÝM KRÉMOM

Mrkvové koláče sú vždy pre mňa veľká výzva, no už zopár na blogu mám (napr. tu alebo tu) a tak to chcelo zmenu. Moja mama vždy na Veľkú noc pečie rôzne rolády, najčastešie je to Zamatová roláda, ktorú máte v obľube aj vy. Ja som sa rozhodla, že pôjdem v maminých šľapajách, no trošku to zmením a odľahčím a tak som si vymyslela túto ľahkú mrkvovú roládu a ako náplň som zvolila svieži tvaroh v kombinácii s orechmi, vanilkou a čučoriedkami. Ozdobila som ju mandľami v čokoláde, aby vyzerala veľkonočne 🙂 Viac receptov na veľkonočné maškrty nájdete aj tu.

Na roládu potrebujeme:

100 g polohrubej celozrnnej špaldovej múky

70 g trstinového cukru

60 g mletých orechov

1 lyžica prášku do pečiva (s vínnym kameňom)

štipku soli

170 g strúhanej mrkvy

3 vajcia

3 lyžice oleja

štipku vanilky

60 ml mlieka

Na krém potrebujeme:

50 g mletých orechov

200 g kyslej smotany (ja som použila créme fraiche 30%)

500 g tvarohu (pol na pol jemný a hrudkovitý)

štipku vanilky

cukor podľa chuti (2 lyžice)

čučoriedky

Na ozdobenie mandle v čokoláde

Najskôr zmiešame suché suroviny, teda múku, cukor, orechy, prášok do pečiva, vanilku a potom pridáme žĺtky, olej, mlieko, zamiešame a pridáme mrkvu. Na záver primiešame sneh vyšľahaný z 3 bielok so štipkou soli. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 15 – 20 minút. Ešte teplý korpus stiahneme z papiera a zabalíme do utierky. Necháme vychladnúť.

Krém si urobíme jednoducho tak, že zomleté orechy zmiešame s kyslou smotanou, tvarohom, vanilkou a cukrom. Vychladnutá roládu opatrne rozrolujeme, potrieme plnkou, posypeme čučoriedkami a naspäť pomocou utierky zavinieme. Plnkou potrieme aj povrch rolády, ozdobíme čokoládovými mandľami (alebo vajíčkami) a podávame. Tento dezert je kvôli tvarohu najlepšie pripraviť priamo pred podávaním, aby neobschol.

Ďalšie mrkvové koláče nájdete tu:

BROWNIE S TAJNOU PRÍSADOU

MRKVOVO MAKOVÝ KOLÁČ S MASCARPONE

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár