Zoznámte sa. Predstavujem vám horúceho favorita mojich blížiacich sa dlhých zimných večerov. Spojenie cvikle a mrkvy s cesnakom, rozmarínom a na tanieri dozdobené Crème Fraîche – delikatesa 🙂 Crème fraîche (zakysaný mliečny krém) je pôvodom z Bretónska a Normandie (oblasť Francúzska). Vyrába sa z kravského mlieka a mal by obsahovať aspoň 30% tuku v sušine. Hoci to znie celkom exoticky, v našich obchodoch je už celkom dostupný. Ak ho však nezoženiete, použite kyslú smotanu s čo najvyšším percentom tuku v sušine.
Cviklu v polievke vôbec necítiť, dodáva viac menej len úžasnú farbu, ale ak sa bojíte zemitosti, pridajte o mrkvu naviac. Všetko krásne zjemní crème fraîche a maslo. Pomohol mi MioMat, ak ho nemáte, dám návod i na verziu bez neho 🙂
Potrebujeme:
½ cvikle
3 mrkvy
1 červenú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicka sušeného rozmarínu
soľ podľa chuti
voda/vývar
plátok masla
crème fraîche (alebo kyslá smotana)
Na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, potom pridáme nastrúhanú mrkvu i cviklu. Ak sa nám nechce strúhať, môžeme si pomôcť i mixérom s nožmi v tvare S, ktorý zeleninu dokonale naseká. Spoločne teda mierne poopekáme zeleninku na masle a potom ju prehodíme do Miomatu. Mohli by sme vložiť rovno všetko do MioMatu, ale zelenina opečená na masle dostane skvelú príchuť.
Ak MioMat nemáme, dolejeme vodu/vývar, pridáme rozmarín, cesnak, uvaríme a potom rozmixujeme ponorným mixérom. Ak MioMat máme, taktiež dolejem vodu/vývar, pridáme rozmarín, cesnak, zapneme program Smash/Soup a čakáme na zvukový signál. Potom polievku naservírujeme, necháme mierne vychladnúť, ozdobíme crème fraîche alebo hustou kyslou smotanou, bylinkami a vychutnávame 🙂
4 Responses
casquette new era/ny pas cher
I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays.
moje.jedlo
Thanks, this is free theme in wordpress.
Príprava zeleniny z jesenného zberu | Wellness Magazín
[…] na olivovom oleji s balzamikom. Cvikla je vhodná na prípravu krémových polievok, napríklad mrkvovo-cviklového krému alebo i klasického boršču. Skvelé, no hlavne netradičné je i rizoto s cviklou, cviklové […]
Lebka
Vyborna polievka, o to viac, ze taka jednoducha 🙂