Aby ste nepovedali, že sa to tu zmenilo na cuketové kráľovstvo (i keď chystám pre Vás článok s mojimi najobľúbenejšími cuketovými receptami :-)), dnes bude v hlavnej úlohe mrkva. A vo vedľajších mak, mandle a mascarpone… Vrch som posypala strúhanou čokoládou a ozdobila ríbezľami, môžete použiť aj iné ovocie, ktoré máte práve po ruke 🙂 Korpusík je jemný, vláčny, dobre padne, keď natrafíte na mandličku… A mascarpone tvorí pomyslenú čerešničku na torte. Kto má rešpekt pred sladkými mrkvovými receptami, odporúčam ho v tejto chvíli odhodiť a skúsiť tento skvelý koláč 🙂
Na korpus potrebujeme:
95 g mäkkého masla
100 g trstinového cukru
1 citrónový cukor (alebo 1 lyžička citrónová kôry a 2 lyžice cukru)
½ lyžičky bourbon vanilky v prášku
1 lyžička škorice
300 g strúhanej mrkvy
3 žĺtky
3 bielky
štipka soli
100 g celozrnnej špaldovej múky DM Bio
1 lyžica vínneho kameňa
50 g mletého maku
hrsť hrozienok (nemusí byť)
2 hrste nasekaných nasucho opečených mandlí
Na krém potrebujeme:
250 g mascarpone
100 g hustého jogurtu (napr. grécky)
2 lyžice cukru (alebo podľa chuti)
štipka bourbon vanilky
čokoláda a ovocie na ozdobenie
Tortová forma s priemerom 26 cm
Mäkké maslo vymiešame s cukrom, citrónovým cukrom, škoricou a vanilkou. Potom primiešame žĺtky, postrúhanú mrkvu a zamiešame. Múku zmiešame s vínnym kameňom a mletým makom a potom primiešame do maslovo žĺtkovej hmoty. Mandle opečieme na suchej panvici a necháme vychladnúť. Nasekáme ich na väčšie kúsky a primiešame spolu s hrozienkami do cesta. Ak nemáte radi hrozienka alebo ste alergickí na orechy, jednoducho ich vynechajte. Na záver opatrne primiešame sneh vyšľahaný z 3 bielkov a štipky soli. Formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej nalejeme. Rozotrieme rovnomerne po celej forme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 30 minút, treba skúšať špáradlom a keď ho vytiahneme suché, koláčik je upečený.
Necháme ho dobre vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém. Ten pripravíme jednoducho tak, že zmiešame mascarpone, jogurt, vanilku a cukor. Natrieme ho na dobre vychladnutý korpus a dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním posypeme postrúhanou čokoládou a ozdobíme ovocím.
One Response
MRKVOVO MAKOVÝ KOLÁČ S MASCARPONE - Najlepšie blogy
[…] MRKVOVO MAKOVÝ KOLÁČ S MASCARPONE zobrazený najskôr Moje […]