Leto a s ním i cukety v plnom prúde… Čo tak vyskúšať jeden z mojich receptov? Cuketu milujem na sladko, i na slano, v tomto článku nájdete rôzne recepty od koláčov, cez placky, pizzu až po polievky, či chlieb. Vhodné na obed, i večeru. Niektoré aj bez lepku a laktózy, či vajec. Čo vyskúšate ako prvé?
SLANÝ CUKETOVÝ KOLÁČ S POLENTOU
Suroviny:
1 pohár polenty
3 poháre vody/vývaru
80 g masla
350 g cukety
1/2 vrecúška vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva)
2 vajcia
cesnak
soľ
korenie
vetvička rozmarínu
na ozdobenie: cuketa, paradajky, šampiňóny
Do hrnca dáme variť vodu, posolíme ju a keď vrie, pridáme do nej polentu. Uvaríme kašu, do ktorej pridáme maslo. Kým nám chladne, pripravíme si cuketu, ktorú nastrúhame na veľkých okách strúhadla a vytlačíme z nej vodu. Keď je polenta vychladnutá, primiešame k nej ostatné suroviny – cuketu, prášok do pečiva, soľ, korenie, bylinky, vajíčka a pretlačený cesnak. Zmes dáme do koláčovej formy, ozdobíme podľa chuti a pečieme na 180 stupňov asi hodinu, možno aj viac, podľa potreby. Je nutné, aby sa prebytočná voda z kaše a cukety odparila.
Podávame so zeleninovým šalátomCUKETOVO MAKOVÝ BEZLEPKOVÝ KOLÁČ S OVOCÍM
Recept tu
CUKETOVÉ ŠPAGETY S BRYNDZOVO-ŠAMPIŇÓNOVOU OMÁČKOU
Suroviny:
2 cukety (pre 2 osoby)
cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2-3 šampiňóny
250g bryndze
trošku mlieka na zriedenie
korenie
bylinky (bazalka, tymian…)
tuk
Postup:
Cibuľu si ošúpeme, nakrájame nadrobno a dáme restovať na tuk do hrnca. Kým sa opeká, pripravíme si šampiňóny, očistíme ich a nakrájame na plátky. Pridáme ich k cibuli. Cez pretláčatko pretlačíme 2 strúčiky cesnaku a pridáme aj bryndzu, ktorú necháme rozpustiť. Ak je treba, prilejeme troška mlieka na zriedenie. Omáčku miešame asi 5 minút, pridáme čerstvé bylinky, korenie a potom ňou prelejeme pripravené špagety. Tie si pripravíme tak, že špeciálnou škrabkou na výrobu cuketových špagiet ju jednoducho naškriabeme. Ak takúto škrabku nemáme, použijeme škrabku na čistenie zemiakov, vzniknú nám hrubé rezance, tzv. tagliatelle.
Ak chceme zachovať čo najviac vitamínov v cukete, necháme omáčku troška vychladnúť, nelejeme ju horúcu na špagety.
CUKETOVO BROKOLICOVÁ KÔPROVKA
Recept tu
CUKETOVÉ HRANOLČEKY
Recept http://moje-jedlo.sk/cuketove-hranolceky/
VEČERNÝ SEMIENKOVÝ CHLIEB BEZ MÚKY (S CUKETOU)
Potrebujeme:
1 šálka ľanových semienok
hrsť tekvicových semienok
3 vajíčka
200g cukety
3 PL balsamico (alebo jablčného octu)
1 lyžička soli
½ lyžičky rasce
2 vetvičky čerstvého rozmarínu (nasekať)
1 lyžička sódy bikarbóny
2 PL olivového olejaPostup:
Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle a dáme do misy, pridáme všetky ostatné suroviny a vymiešame. Formu (na biskupský chlebík) vystlelieme papierom na pečenie a nalejeme tam semienkovú hmotu. Pečieme v rúre na 160st. asi 45-50 minút. Vyskúšame špáradlom, či sa už nelepí, vyberieme chlebík von a po 15 minútach ho vyklopíme z formy. Nakrájame ho na cca 1cm plátky, ktoré uložíme na plech a dáme ich ešte do rúry sušiť, aby sa odparila prebytočná vlhkosť a chlebík dlhšie vydržal. Sušíme asi 12 minút z každej strany na 160st.

PIZZA Z CUKETOVÉHO CESTA (BEZ MÚKY)
Potrebujeme:
1 väčšiu cuketu (tekvicu) nastrúhanú na jemno (ja som dala aj so šupkou a mixovala v mixéri)
200-300g postrúhaného tvrdého syra
2 vajíčka
soľ
sušená bazalka alebo oregano
Pri tomto recepte je dôležité dodržať dve zásady:
1. cuketu po nastrúhaní mierne nasolíme (aby pustila čo najviac šťavy) a necháme odpočívať aspoň 15-20 minút. Potom DÔKLADNE vyžmýkame. Ak to nebude naozaj dôkladne, pizza sa nám po upečení nebude dať krájať a prenášať – bude plná vody.
2. po upečení necháme chvíľu odpočívať, aby roztopený syr stvrdol a tým bude celá pizza kompaktná
Postup je teda jednoduchý – všetko spolu zmiešať a rozotrieť na papier na pečenie. Dať do rúry zapiecť pri 180st. na asi 15-20 minút. Potom vybrať a dorobiť podľa vlastnej chuti – rajčinovo-cesnakovo-bazalk

MINESTRONE POLIEVKA
Potrebujeme:
Biela fazuľka (deň vopred namočíme a na druhý deň varíme do mäkka)
2 mrkvy nakrájané na kolieska
2 stonky stonkového zeleru
1 cuketa
2 strúčiky cesnaku
zopár cherry rajčín
1 konzerva pasírovaných rajčín (kupujem Alnatura, výborné zloženie aj chuť)
himalájska soľ, bazalka/oregano
olivový olej
celozrnné špagety
strúhaný parmezán na vrch (nevariť)
Postup:
Na oleji poopekáme mrkvu a nakrájaný stonkový zeler, pridáme uvarenú fazuľu a vodu/vývar. Posolíme a povaríme, kým nie je mrkva polomäkká. Potom pridáme cuketu, rajčiny, pasírované rajčiny, bylinky, cesnak a varíme zopár minút. 10 minút pred dovarením pridáme na 3 časti nalámané celozrnné špagety. Naberieme si porciu a postrúhame parmezán.

CUKETOVÝ KOLÁČ NA SLANO
3 mladé cukety nastrúhané aj so šupkou
4 vajíčka
1 šálka špaldovej krupice
soľ
čerstvo mleté korenie
zväzok bazalky a rozmarínu
1 cibuľa
1-2 strúčiky cesnaku
olej
Na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Kým sa restujú, nastrúhame cuketu na veľkých okách strúhadla, posolíme ju a necháme postáč, aby pustila šťavu. Cuketu vyžmýkame, šťavu prelejeme do šálky (môžeme ju použiť do polievky), pridáme orestovanú cibuľu a cesnak aj s olejom, zahustíme krupicou, ochutíme bylinkami a korením a dobre premiešame. Ak máme cesto riedke, pridáme ešte krupicu. Pripravíme si formu, vystelieme ju papierom na pečenie a cuketovú zmes do nej opatrne prelejeme. Pečieme pri 180st. asi hodinu.
ČIERNY CUKETOVÝ KOLÁČ (bez múky, bez mlieka)
1 šálka mletého maku
½ šálky cukru (nabudúce dám o niečo menej, je to dost sladké)
½ šálky kakaového prášku
1 stredne veľká cuketa
3 vajcia
¼ šálky kokosového oleja
½ lyžičky škorice
½ lyžičky vanilky
½ vrecúška vínneho kameňa (prášok do pečiva bezfosfátový)
hrsť nasekaných mandlí (tie nevynechajte, sú v koláči výborné)Cuketu ošúpeme a nastrúhame alebo rozmixujeme na kašu. Pridáme všetky ostatné zložky, kokosový olej pridávame rozpustený a najlepšie na úplný záver. Cesto nalejeme do formy, poukladáme ovocie a dáme piecť na minimálne hodinu pri 180st. Cesto skúšame špáradlom, keď sa nelepí, je hotový. Pečenie môže trvať aj dlhšie, preto treba cesto špáradlom kontrolovať.
Dobrú chuť 🙂
CUKETOVÁ POLIEVKA S KARI A ČERVENOU ŠOŠOVICOU, K TOMU CUKETOVÁ CELOZRNNÁ FOCACCIA S BALKÁNSKYM SYROM, SUŠENÝMI PARADAJKAMI A OLIVAMI
Potrebujeme:
cibuľa
cesnak
cuketa
červená šošovica
kari korenie
soľ
kurkuma
mleté čierne korenie
zázvor
vývar (voda)
kyslá smotana (nemusí byť)
Na kokosovom oleji som si orestovala cibuľu, keď bola pripravená, pridala som nakrájaný cesnak, poopekala som ich spolu. Potom som pridala všetky koreniny, trošku zo všetkého (cca pol lyžičky), premiešala, chvíľku poopekala a potom som pridala aj nakrájanú cuketu a opláchnutú červenú šošovicu. Opäť som nechala spolu poopekať v hrnci, nech sa zelenina pekne obalí na každú časť a všetko sa pekne opečie. Zaliala som vodou, dosolila a varila asi 20 minút. Potom som polievku rozmixovala ponorným mixérom. Ak sa Vám bude zdať hustá, pokojne prilejte ešte vodu a nechajte prevrieť. Na tanieri môžete dozdobiť kyslou smotanou a(lebo) strúhaným parmezánom. Na zajedenie odporúčam celozrnnú cuketovú focacciu, recept nájdete tu: https://www.facebook.com/mojejedlo/photos/a.1110688822290804.1073741855.833897606636595/1110783895614630/?type=3&theater
CUKETOVÝ PRÍVAROK
Potrebujeme:
1 cuketa
250g kyslej smotany
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky kôpru
1 lyžička masla alebo oleja
Cibuľu nakrájame a na masle speníme, pridáme cesnak. Cuketu postrúhame, ak máme domácu, nemusíme šúpať, posolíme a necháme odstáť, kým pustí šťavu. Potom ju vyžmýkame a pridáme k cibuli a cesnaku. Okoreníme, ochutíme kôprom a dusíme asi 3 minúty, ak máme radi mäkšiu, tak dlhšie. Pridáme kyslú smotanu, necháme prevrieť, prebytočnú tekutinu necháme odpariť a podávame s vajíčkom na tvrdo, s maslovými zemiakmi alebo s mäsom.
CUKETOVO-KARFIOLOVÝ KRÉM
Potrebujeme:
3 zemiaky
1 cuketa
½ väčšieho karfiolu
soľ, korenie, kurkuma
Ošúpané, umyté a na kocky nakrájané zemiaky som dala variť do vody s lyžičkou soli. Keď boli polomäkké, pridala som nakrájanú cuketu a karfiol. Po 5 minútach som všetko zmixovala ponorným mixérom, pridala čerstvo mleté korenie, kurkumu a podávala. Podľa potreby dolejeme vodu alebo vývar, no nezabudneme nechať polievku prevrieť. Zemiaky nám polievku dostatočne zahustia. Až tak, že ani ťažké slnečnicové semienka sa nám neutopia 🙂 Môžete podávať s krutónmi, opečeným rožkom a syrom.

CUKETOVÉ LEČO
Recept tu
NEDEĽNÝ VÝVAR AJ PRE VEGETARIÁNOV
Chutí ako mäsový a pri tom tam mäso nie je, čo to je? CUKETA 🙂
Potrebujeme:
Cuketu (môžeme použiť aj tekvicu)
cibuľa
mrkva
petržlen
zeler
pór a inú obľúbenú zeleninu
rezančeky
Postup presne ako pri mäsovom vývare – dala som si variť do osolenej vody kus cukety a cibuľu. Kým sa varilo, pripravila som si koreňovú zeleninu, pridala a polievka bola za 15 minút hotová. Vyvarila som obľúbené rezance a podávala. Bola výborná..a tá vôňa.. jediné, čo jej chýbalo, boli mastné oká.
CUKETOVO-KARFIOLOVÉ PLACKY S FETA SYROM – BEZ SMAŽENIA
Potrebujeme:
cuketa
karfiol
cibuľa
cesnak
majoránka
ovsené vločky
feta syr
vajíčka
Množstvo si prispôsobte podľa seba, takisto potom aj pomer vajec. Vajíčka pridávajte tak, aby bola hmota kompaktná, aby sa dali tvarovať placky a držali pohromade.
Karfiol som rozmixovala, cuketu tiež (môžete aj postrúhať) a spojila som všetko v jednu masu aj s ostatnými surovinami. Nechala som to chvíľu odpočívať a potom som tvarovala na papieri na pečenie placky. Povrch som zľahka pokvapkala olivovym olejom. Dala som do rúry piecť na 180st. a urobila som si dip.
1 cottage biely
1 uhorka
5 lístkov bazalky
soľ, korenie
Všetko zmiešať a podávať s plackami
PLNENÁ CUKETA
Cuketu som rozkrojila a vydlabala vnútro (to použijem do polievky). Na oleji som si orestovala cibuľku, potom pridala šampiňóny, posolila a okorenila som ich a pod pokrievkou podusila. Potom som pridala na kocky nakrájanú šunku, sušené paradajky, syr a vypla som platňu. Naplnila som cuketu, preliala rozšľahaným vajíčkom, postrúhala som ešte syr, aj plesnivý syr a dala zapiecť

CUKETOVÉ VELOUTE
3 na kocky nakrájané zemiaky (stredná veľkosť)
1 nakrájaná cuketa (aj so šupkou ak je mladá)
1-2 strúčiky cesnaku
voda, mlieko (smotana), soľ
Chlieb alebo pečivo na ozdobenie, parmezán.
Do osolenej vody si dáme variť zemiaky. Keď sú už skoro uvarené, pridáme cuketu (pokojne na väčšie kúsky, nech sa nám nerozvarí) a dovaríme. Potom pridáme mlieko (smotanu), necháme zovrieť a zmixujeme ponorným mixérom. Do odstavenej polievky pretlačíme cesnak, ktorý sme zbavili klíčku. Na olivovom oleji opečieme chlieb/rožok, pridáme do polievky a posypeme čerstvo postrúhaným parmezánom.

PARADAJKOVÉ LASAGNE Z CUKETY (bez múky)
Potrebujeme:
cuketu 1 stredne veľkú
cibuľu
paradajky
cesnak 2 strúčiky
zväzok bazalky
vajíčko
corn flake strúhanku
olej
syr (mozzarela alebo iný)
Postup:
Cuketu som si nakrájala pozdĺžne, obalila vo vajíčku a strúhanke. Uložila na plech, ktorý som si vystlala papierom na pečenie, pokvapkala veľmi zľahka olivovým olejom a dala piecť. Kým sa cukety piekli, pripravila som si omáčku. Jednu strednú cibuľu som si orestovala, pridala nakrájaný cesnak a neskôr asi 7 olúpaných a nakrájaných rajčín. Posolila som a podusila všetko do polomäkka. Troška som to rozmixovala ponorným mixérom, ale nie veľmi, aby mi nezostala len kaša, ale aj kúsky. Primiešala som bazalku a odstavila zo sporáka. Keď boli cukety upečené, vybrala som ich, vzala som si pekáčik a vrstvila som: 1. vrstva rajčinová, 2. vrstva cukety, 3 vrstva rajčinová, 4. vrstva cukety. Dala som zmes zapiecť do ešte rozpálenej rúry. Pieklo sa to asi 35 minút na 180stupňoch, kým sa prebytočná šťava neodparila. Potom som na vrch nastrúhala mozzarelu a čedar a nechala ešte zapekať, kým sa syr nerozpustil. Ak uvažujete, že by ste dali do jedla cuketu bez „obalu“ a surovú, je možné, že jedlo bude vodové, corn flake strúhanka plní totiž aj funkciu zahustenia, resp. nasáva tekutinu z rajčín.

CUKETOVO – ŠPENÁTOVÁ FRITTATA
Potrebujeme:
Cuketa
špenát
cibuľa
cesnak
syr emental
Balkánsky syr
vajíčka (najlepšie domáce)
mlieko
bylinky (rozmarín a bazalka)
rajčiny
Orestujeme si cibuľku, potom pridáme pridáme cesnak, orestujeme, nastrúhanú cuketu, orestujeme, umytý špenát a zakryjeme pokrievkou. Necháme 5 minút spariť. Zapekaciu misu si vytrieme olejom a túto zmes rovnomerne rozložíme. na vrch poukladáme rajčiny, syr, bylinky a zalejeme vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka. Pečieme pri 180 stupňoch kým nie je povrch pekne hnedý.
CUKETOVÁ POLIEVKA S BATATMI A ROZMARÍNOM
Potrebujeme:
1 sladký zemiak – batat
1 cuketa
akékoľvek mlieko (smotana)
čerstvý rozmarín (nešetríme)
soľ, korenie
Postup:
Do posolenej vody si dáme variť ošúpané a nakrájané bataty, neskôr prihodíme mladú cuketu (nešúpem) a uvaríme do mäkka. Cuketa potrebuje kratší čas na uvarenie, takže ju dávame až vtedy, keď sú zemiaky skoro hotové. Keď sú obe zložky mäkké, rozmixujeme ich ponorným mixérom, prilejeme na zjemnenie mlieko/smotanu, ochutíme soľou, korením a nadrobno nasekaným rozmarínom. Necháme krátko prevrieť a môžeme servírovať s opečeným chlebom a parmezánom.
9 Responses
výživa kojenců
Jak dlouho vydrzi mleko v lednicce? A moc nerozumim odmerovani prisad v salku. Tzn. Kolik ma salek obsah?:)Dekuji
moje.jedlo
Dobry den, zial, neukazuje mi, ktory recept komentujete, neviem preco. A tiez nerozumiem, preco sa mi vas komentar zobrazil az dnes. tusim zlyhala technika. Kazdopadne – vacsinou pouzivam salku 250 ml ak nie je napisane inak.
Ľubica Bartošová
Recepty sú zaujímavé, vyskúšam!Zdieľam!Vďaka!
moje.jedlo
Ľubka, nech sa vydaria 🙂
Ľubica Bartošová
ďakujem!Pekný deň!♥
Simona
Výborné recepty 🙂 Dnes idem robiť ten cuketový prívarok, už sa teším 🙂
moje.jedlo
super, teším sa, nech sa vydarí 🙂
SLANÝ CUKETOVÝ KOLÁČ (bez múky) - Moje Jedlo
[…] V cuketovej sezóne sa hodí každý nový cuketový recept, nemám pravdu? Krásne zelené cuketky, ktorými je posiata celá záhrada… Toto v zime nezažijeme ? Viac receptov nájdete aj tu. […]
Renka
Zaujali ma všetky recepty z cukety,sú fakt nápadité a majú iskru.Určite vyskúšam,máme cuketu v záhrade,ďakujem.