Dezerty bez lepku · Dezerty s múkou · Dezerty s ovsenými vločkami · Pre školáka · Raňajkové kaše · Raňajky / snacky

NAJLEPŠIE JABLKOVÉ KOLÁČE

Jeseň je tu v plnom prúde a k nej patria aj jesenné koláče. V tomto výbere koláčov z mojej dielne dominujú JABLKÁ, v kombinácii so škoricou, orechmi, gaštanmi, karamelom, tvarohom, hrozienkami a inými skvelými maškrtami, ktoré stojí za to vyskúšať 🙂imgp5161

JABLKOVÝ CHEESECAKE S KARAMELOM (recept tu)

imgp4978

JABLČNÍK ZA MREŽAMI (recept tu)

20982_1110987385594281_3770081279252828936_n

KREHKÝ JABLKOVO ORECHOVÝ KOLÁČ

Potrebujeme (na veľký plech)
Cesto:
500g polohrubej špaldovej celozrnnej múky
100g masla
100g kokosového oleja
100ml vlažného mlieka
3 lyžice cukru
1 prášok do pečiva (vínny kameň)
Plnka:
1kg očistených a nastrúhaných jabĺk
5 lyžíc hnedého cukru (podľa sladkosti jabĺk)
2 lyžičky (ceylónskej) škorice
2 veľké hrste orechovZo surovín na cesto si vypracujeme hladkú masu, ktorá má konzistenciu ako mrvenička. ⅔ cesta poutláčame na dno plechu, navrstvíme jablkovú zmes, orechy a na vrch nasypeme zvyšné cesto. Dáme piecť do rúry na 180st. Podávame s teplým čajom

10646853_1110761675616852_8844038130793736001_n

PŠENOVNÍK

Potrebujeme:

80g pšena
mlieko, v ktorom sa bude pšeno variť (presné množstvo neviem, odhadom je to 1 šálka, treba to miešať, sledovať a prípadne dolievať)
2 lyžice agáve sirupu alebo medu
hrsť hrozienok (môžete pridať aj orechy)
2 nahrubo nastrúhané jablká
škorica
tvaroh
lyžica pudingového prášku
citrónová kôra
Pšeno si dobre prepláchneme, aby nebolo horké a uvaríme v mlieku cca 20 minút. Mlieko prilievame podľa potreby, ako pšeno nasiakne. Postrúhame si jablká a zmiešame ich so škoricou a pudingovým práškom. Nachystáme si formu, vystelieme ju papierom na pečenie. Keď máme pšeno uvarené, dáme ho bokom a do mierne vychladnutého vmiešame sirup/med a vrstvíme do pekáčika. Poukladáme hrozienka, orechy a dáme tvaroh ochutený citrónovou kôrou. Na záver navrstvíme jablkovú zmes a dáme zapiecť do rúry. Pečieme pri 180st. približne 20 minút (treba sledovať).

11073862_1110771398949213_7206340631622108548_nOVSENNO-JABLKOVÁ RUŽA (BEZ MÚKY, BEZ CUKRU, BEZ MLIEKA, BEZ VAJEC)

ALIAS PEČENÁ OVSENÁ KAŠA

Potrebujeme:
350 g jemných ovsených vločiek
250 ml vody
2 banány
hrsť orechov
3 jablká (do cesta)
plus ďalšie jablká na ozdobu
cejlónska škorica
hrsť sušených sliviek (alebo hrozienka/brusnice)

Vločky som si trošku rozmixovala a zmiešala s vodou a banánom. Nastrúhala som si 3 jablká a primiešala spolu s pokrájanými sušenými slivkami
a orechami do cesta. Tortovú formu som si vystlala papierom na pečenie a cesto do nej natlačila. Na vrch som poukladala na pásiky nakrájané jablká, posypala škoricou a piekla na 180st. asi hodinku. Treba skúšať špáradlom, či sa nelepí a nechať ešte aspoň 5 minút dopiecť. Ideálne na raňajky ako chutný a sýty štart dňa. Ak sa bojíte, že bude koláčik málo sladký, môžete si tam pridať med, ale ochutnajte predtým – banán a sušené ovocie cesto dokonale osladí.

imgp0649

JABLKOVO-ORECHOVÝ KOLÁČ (bez múky, bez mlieka)

Potrebujeme:
80 g kokosového oleja
4 vajcia
štipka soli
100 g trstinového cukru
300 g jabĺk
200 g mletých orechov
3 lyžice kakaa
1/2 vínneho kameňa

Na plnku:
4 – 5 jabĺk
1 bio škoricový cukor
200 ml vody
1 a 1/2 lyžičky Agaru (želatiny)

Rozpustíme si kokosový olej, pridáme žĺtky, cukor a vymiešame. V druhej nádobe vyšľaháme so štipkou soli sneh z bielkov, odložíme bokom. Zomelieme si orechy, zmiešame ich s kakaom a vínnym kameňom a pridáme do cesta. Na jemnom strúhadle (alebo v mixéri, ja som robila v tej istej nádobe ako orechy) postrúhané jablká a všetko spolu dobre premiešame. Na záver cesto spojíme so snehom. Celú masu nalejeme do pripravenej (vymastenej a vysypanej) tortovej formy, ja som použila s priemerom 25cm. Dáme piecť na 180 stupňov na asi 30 minút, kontrolujeme špáradlom. Korpus necháme vychladnúť, zatiaľ si pripravíme plnku: Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na menšie kúsky a dáme s vodou a škoricovým cukrom rozvariť. Keď sú mäkké, vodu zlejeme do šálky, rozpustíme v nej agar a nalejeme naspať. Ponorným mixérom rozmixujeme jablká a zároveň rozmiešame agar. Ešte teplé nalejeme na korpus a necháme vychladnúť. Na stuhnutý koláč postrúhame čokoládu a podávame pri dobrej káve a knihe 🙂 Dobrú chuť.. 

imgp0657

JABLKOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ (bez múky)

Potrebujeme:
380 g jabĺk (očistených a nahrubo postrúhaných alebo rozmixovaných)
500 g tvarohu
5 vajec
2 lyžičky škorice
2 lyžičky cukru z kokosových kvetov (ak máte veľmi sladké jablká, pokojne vynechajte)
1/2 šálky kokosovej múky
hrsť hrozienok

Pripravíme si dve nádoby, rozdelíme do nich vajíčka. Žĺtky zmiešame s jablkami, tvarohom, škoricou, hrozienkami, cukrom a kokosovou múkou. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne ich primiešame do masy. Dôkladne premiešame a rozotrieme do tortovej formy. Pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút, kým nie su hnedé okraje. Podávame s bielym jogurtom a javorovým sirupom.

Kokosová múka sa v koláči chová trošku inak, ako klasická, koláčik sa trošku mrví.. 

imgp0700

MRIEŽKOVANÝ JABLKOVÝ KOLÁČ (z ovsených vločiek)

Potrebujeme:
230 g na hladko rozmixovaných ovsených vločiek (mixujem suché buď ponorným mixérom po troche alebo v prídavnej miske k mixéru v nádobe s nožom v tvare S)
2-3 lyžice cukru (alebo aj viac, podľa chuti)
100 g rozpusteného masla
štipka soli
1/2 lyžičky škorice
1/2 lyžičky vínneho kameňa (alebo prášku do pečiva)
1 vajce do cesta
1 vajce na potretie
1 lyžica citrónovej šťavy

Na plnku:

1 pohárik jablkového pyré
jablká
škorica
cukor

Najskôr si pripravíme domáce pyré, resp. detskú výživu. Ak máme, robota je ušetrená a ideme rovno na cesto. Jablká očistíme, nakrájame na drobno, zasypeme troškou škorice a cukru, podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka (asi 10 minút, záleží od veľkosti nakrájaných kúskov). Keď sú jablká mäkké, necháme ich troška vychladnúť a rozmixujeme ich na hladkú masu.

Príprava cesta:
Zomelieme si vločky, pridáme cukor, škoricu, vínny kameň (alebo prášok do pečiva), štipku soli a premiešame. Do tejto suchej masy postupne zapracúvame mokré suroviny – rozpustené maslo, vajce a šťavu z citróna. Všetko dobre premiešame, vypracujeme na malý bochník a dáme na 5-10 minút stuhnúť do chladničky. Zatiaľ si môžeme rozmixovať to pyré a pripraviť jabĺčka. Z cesta odoberieme asi 1/5 cesta, ktorú použijeme na mriežku. Z ostatného cesta medzi dvomi papiermi na pečenie vyvaľkáme kruh rozmeru našej tortovej formy. Ja mám 25 cm. Cesto prenesieme do formy a sem-tam poprepichujeme vidličkou. Nalejeme naň pripravené pyré, naukladáme tenké mesiačiky jabĺk, posypeme škoricou, cukrom (ja som použila cukor z kokosových kvetov) a preložíme zvyšným cestom do tvaru mriežky. Mriežku potrieme vajíčkom a koláč dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 30-40 minút, kým nie su okraje hnedé.

TIP: Pre ešte lepšiu chuť môžete povrch jabĺk posypať nasekanými orechami 

imgp0821

GAŠTANOVÁ TORTA S OPITÝMI JABĹČKAMI (BEZ MÚKY)

Potrebujeme:
korpus:
4 vajcia
1 kocka gaštanového pyré (250g)

želé:
3 väčšie jablká
3 dcl bieleho vína
2 lyžice agaru
škorica
sladidlo (ja som dala med)

Kocku gaštanového pyré necháme rozmraziť. Obsahuje cukor aj rumovú arómu, preto do cesta už nič nepridávame.
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. Bielka vyšľaháme do tuha (môžeme pridať štipku soli), žĺtky asi minútu mixujeme samostatne a potom pridáme rozdrobené gaštanové pyré. Žĺtky s pyré dobre rozmiešame (ja som použila ponorný mixér s metličkou) a postupnne zapracujeme aj vyšľahané bielky. Cesto nalejeme do tortovej formy (moja mala 26cm), zarovnáme a pečieme na 160 stupňov asi 30-35 minút. Po upečení korpus vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme jablká. Ošúpeme ich, zbavíme jadrovníka a nakrájame na mesiačiky. Dáme do hrnca, kde pridáme škoricu, med a biele víno. Dusíme, kým sa neodparí alkohol (asi 10 minút). Potom jablká naukladáme na korpus (kolko sa nám zmestí), zvyšok popučíme a ak treba, dolejeme ešte vodu. Pridáme agar a varíme asi 5 minút. Následne zmes nalejeme na jablká a necháme stuhnút. Pred podávaním postrúhame na dezert vysokopercentnú čokoládu. Na tanieri môžeme vrch pokvapkať javorovým sirupom.

imgp1287

JABLKOVÝ ZÁVIN Z OVSENÝCH VLOČIEK

Potrebujeme:
100g ovsených vločiek
170g bieleho jogurtu
1 lyžica sladidla alebo aj viac podľa chuti, záleží od sladkosti jabĺk (javorový sirup)
2 jablká
1 lyžička škorice
hrozienka a orechy podľa chuti

Ovsené vločky si v suchom stave rozmixujeme v mixéri. Ja používam prídavnä misku k tyčovému mixéru s nožmi v tvare S. Takto vytvorenú múku presypeme do misy, pridáme jogurt, javorový sirup a dobre premiešame. Necháme asi 15 minút odstáť, aby sa vločky dobre spojili a boli dostatočne lepivé. Zatiaľ si ošúpeme a nastrúhame jablko, ktoré premiešame so škoricou. Papierom na pečenie vystelieme plech a nanesieme naň cesto. Poriadne ho rozotrieme na čo najtenšiu vrstvu do tvaru obdĺžnika. Na 2/3 cesta nasypeme jablká, nasekané orechy a hrozienka, pomocou papiera, na ktorom cesto máme, začneme roládu rolovať od strany, kde máme jablká k strane, kde sme jablká nedávali. Preložíme na plech, ktorý si vystelieme novým papierom na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút. Necháme mierne vychladnúť a podávame s teplým čajom alebo kávou.

imgp8475

JABLKOVO-MAKOVÝ KOLÁČ (BEZ MÚKY, KRAV. MLIEKA A CUKRU)

Potrebujeme:
100g mletého maku
3 lyžice mletých mandlí (alebo mandľovej múky)
1 banán (roztlačený vidličkou)
150ml mlieka (ja som použila rastlinné – ryžové)
3 stredne veľké jablká postrúhané na veľkých okách
šťava z ½ citróna
3 vajcia
hrsť hrozienok
citrónová kôra (alebo citrónový cukor)

Postup:
Veľmi jednoducho všetky zložky spolu dobre vymiešame a vylejeme do formy. Ja som použila tortovú formu so zvlneným okrajom s priemerom 26 cm. Pečieme na 180st. kým nie su hnedé okraje. Stred skúšame špáradlom, ak zostáva čisté, koláčik je hotový.

imgp9151

JABLKOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ S DROBENIČKOU

Suroviny na cesto:

200g špaldovej krupice,

70g trstinového cukru (xylitolu, kokosového cukru),

1 vajce,

½ vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva)

100g masla alebo kokosového oleja

1 lyžička škorice

Suroviny na tvarohovú plnku:

250g hrudkovitého tvarohu

1 lyžička bourbon vanilky v prášku

40 g trstinového cukru (xylitolu, kokosového cukru),

hrsť hrozienok

kôra z ½ biocitróna

1 žĺtok (je možné vynechať)

Suroviny na jablkovú plnku:

400g nastrúhaných jabĺk,

1 lyžica škorice

2 lyžica Zlateho klasu

cukor podľa sladkosti jabĺk

Z krupice, cukru, vínneho kameňa, škorice, vajíčka a zmäknutého tuku vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 2 časti – menšiu a väčšiu. V druhej mise si pripravíme tvarohovú plnku zmiešaním všetkých potrebných surovín. V tretej mise máme pripravené nastrúhané jablká zmiešané s lyžicou škorice a 2 lyžicami Zlatého klasu. Do tortovej formy uložíme papier na pečenie a väčšiu časť cesta do nej rovnomerne namrvíme. Uložíme tvarohovu plnku, jablkovú plnku a potom namrvime menšiu časť cesta. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180st. asi od 53kým nie je koláč upečený.

imgp9223

FRANCÚZSKY JABLKOVÝ KOLÁČ

Suroviny na cesto:

200 g hladkej špaldovej múky,

80 g trstinového cukru (xylitolu, kokosového cukru),

1 lyžička bourbon vanilky v prášku

100g zmäknutého masla

1 lyžička citrónovej kôry a šťavy,

Suroviny na plnku:

1 jablkové pyré uvarené (alebo zavárene- najlepsie od babičky)

1 lyžica cukru (ak je pyré s cukrom, už necukríme)

1 lyžička škorice

asi 2-3 jablká

Suroviny na zálievku:

2 vajcia

10g cukru

1 lyžička Bourbon vanilky

250ml šľahačkovej smotany

Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme hrudku vo veľkosti veľkého pomaranča. Preložíme ho na papier na pečenie a opatrne ho vyvaľkáme. Ak sa cesto lepí, pomúčime. Vyvaľkáme na veľkosť formy, v ktorej ho budeme piecť tak, aby vyšlo aj na boky. Do formy ho vkladáme spolu s papierom na pečenie. Keď je koláč uložený, poprepichujeme ho vidličkou na dne aj na bokoch.

Pyré ochutíme škoricou. Môžeme si urobiť aj čerstvé domáce – 3 väčšie jablká ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a dáme do hrnca s troškou vody rozvariť. Rozmixujeme ponorným mixérom a ochutíme škoricou, prípadne dosladíme. Rozotrieme na cesto asi vo výške 0,5cm. Na to poukladáme očistené a na mesiačiky nakrájané jablká. Takto pripravený koláč zalejeme smotanovou zálievkou: celé vajcia, cukor, šľahačková smotana a vanilka sa zmixujú ponorným mixérom do peny. Koláč dáme do vyhriatej rúry na 180stup a pečieme asi 25 minút do zlatista.

imgp9568

NEPEČENÁ JABLKOVÁ TORTA MÔJHO DETSTVA

Potrebujeme:

1 kg očistených jabĺk
400 ml vody
2ks pudingový prášok z pravej vanilky alebo Zlatý klas
Jemné vanilkové piškóty https://www.facebook.com/833897606636595/photos/a.1110798728946480.1073741861.833897606636595/1234641123228906/?type=3&theater
½ lyžičky bourbon vanilky
cukor podľa chuti
1 lyžička škorice
kyslá smotana alebo šľahačka na ozdobenie
vysokopercentná čokoláda na ozdobenie

Očistené a jadrovníka zbavené jablká nakrájame na kocky a dáme ich so 100ml vody uvariť. Keď sú mäkké, rozmixujeme ich ponorným mixérom, pridáme podľa chuti cukor (záleží od sladkosti jabĺk a od našich chuťových buniek), vanilku, škoricu a v 300ml vody rozmiešaný pudingový prášok. Miešame až do zhustnutia, potom ihneď odstavíme. Na dno tortovej formy naukladáme pripravené piškóty, zalejeme ich jablkovo-pudingovou zmesou, navrstvíme ďalšie piškóty a pokračujeme, kým sa nám neminú obe ingrediencie. Na vrchu torty by mala byť jablkovo-pudingová zmes. Tortu necháme úplne vychladnúť a potom ju dáme stuhnúť do chladničky. Ideálne cez noc. Na druhý deň formu uvolníme, obruč odstránime a krájame. Podávame s čerstvo vyšľahanou šľahačkou a postrúhanou čokoládou.

Viac (nielen) jablkových receptov nájdete v knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky a na fb MOJE JEDLO

imgp5216-1

Pridaj komentár