Články · Dezerty bez lepku · Dezerty s múkou

12 najlepších jahodových maškŕt a koláčov z môjho blogu

V tomto článku nájdete fotky a recepty na koláče s jahodami, ktoré sa iste oplatí vyskúšať 🙂 IMGP2072JAHODOVÁ ŠARLOTA

Potrebujeme:
Na roládu:
5 vajec
5 lyžíc cukru z kokosových kvetov
5 lyžíc hladkej špaldovej celozrnnej múky
1 lyžica vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva)
štipka soli
½ lyžičky bourbon vanilky
jahodový džem (najlepšie domáci)

Na plnku:
180 ml šľahačky 33%
250 g tvarohu
1 lyžica cukru (alebo aj viac podľa chuti)
nadrobno nakrájané jahody
nadrobno nasekaná čokoláda 1-2 kocky podľa chuti (najlepšie mätová).
štipka vanilky

Na ozdobu:
jahody
mäta
práškový xylitol (cukor)

Najskôr upečieme roládu. Recept aj postup je veľmi jednoduchý – koľko vajec, toľko múky a cukru. Rozdelíme teda vajcia na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkou do peny, múku zmiešame s vínnym kameňom a primiešame k žĺtkovo cukrovej zmesi. Nakoniec opatrne vmiešame sneh a cesto nalejeme do papierom na pečenie vystlaného plechu (klasický veľký plech). Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 10 minút – dávame pozor, aby sme cesto nepresušili, pretože by sa pri rolovaní mohlo lámať. Keď je cesto upečené, potrieme ho ešte horúce džemom a zvinieme ho tak, že zároveň odstraňujeme aj papier na pečenie. Zvinutú roládu necháme odpočívať bokom a počkáme, kým vychladne.

Zatiaľ si pripravíme krém:
Do misky nalejeme šľahačku, pridáme tvaroh, cukor a vanilku. Šľahačom vyšľaháme hladký krém s chuťou pribináčika. Do tohoto krému pridáme nadrobno nakrájané jahody a nasekanú čokoládu. Dáme vychladnúť.

Potom začneme skladať šarlotu:
Misku vystelieme potravinovou fóliou alebo mikroténovým vreckom. Roládu nakrájame na 1 cm roládky, ktorými vystelieme dno a boky misky. Do vzniknutého vnútra navrstvíme krém, ak nám zvýšili roládky, obložíme nimi aj vrch koláča. Misku so šarlotou dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc. Na druhý deň na vrch misky dáme tanier, na ktorom chceme tortu servírovať a celú misku pretočíme. Misku potom opatrne odstránime a taktiež odstránime aj prípadnú fóliu. Povrch šarloty posypeme práškovým xylitolom a ozdobíme jahodami a čerstvou mätou.

JAHODOVO - REBARBOROVÝ BEZLEPKOVÝ A BEZLAKTÓZOVÝ CRUMBLE
JAHODOVO – REBARBOROVÝ BEZLEPKOVÝ A BEZLAKTÓZOVÝ CRUMBLE

Potrebujeme:
rozpis na 2 misky (presne ako na obrazku)
šálka má objem 250 ml.

3/4 šálky bezlepkových vločiek (ja som použila pohankové, môžete aj ryžové, pšenové alebo špeciálne ovsené)
1 lyžica cukru z kokosových kvetov + 1 lyžica na rebarboru
2 lyžice kokosového oleja (použila som s vôňou)
2 lyžice mandľového masla
2 menšie stonky rebarbory
zopár jahôd
práškový xylitol na ozdobenie (nepovinné)

Najskôr očistíme rebarboru, nakrájame ju na asi 2 cm dlhé kúsky a zacukríme. Kým sa rebarbora “potí”, urobíme si cesto. Vločky nasypeme do misy, pridáme cukor, rozpustený olej a mandľové maslo, ktoré nám bude celú zmes zmäkčovať a spájať. Misky vymažeme olejom a do každej misky navrstvíme polovicu z cesta. Na ňu položíme rebarboru (aj s cukrom) a jahody, zasypeme druhou polovicou cesta a necháme asi 15 – 20 minút postáť, aby vločky zmäkli. Pečieme 10 minút v rozohriatej rúre na 180 stupňov.

IMGP2428

BABIČKIN JAHODOVO REBARBOROVÝ KOLÁČ

recept tu

IMGP2257OBRÁTENÝ RAŇAJKOVÝ JAHODOVO-REBARBOROVÝ FITNESS KOLÁČIK

recept tu

IMGP2800

JAHODOVO REBARBOROVÁ GALETTKA S RICOTTOU

recept tu

IMGP2882

ČOKOLÁDOVO OVOCNÁ TORTA S BAZOVÝM ŽELÉ

recept tu

IMGP3110

BAZOVÝ TERMIX S JAHODAMI

recept tu

IMGP2094 (1)

JAHODOVO KOKOSOVÝ KOLÁČ

Potrebujeme:
4 vajcia
3 lyžice cukru (z kokosových kvetov)
55 g kokosu (používam v bio kvalite)
55 g kokosovej múky
70 g mandľovej múky
3 lyžice kokosového oleja
3 lyžice vody
štipka soli
jahody a mandle na posypanie
kokosová (alebo klasická) šľahačka na ozdobenie

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme múky, kokos, rozpustený olej a vodu podľa potreby. Na záver primiešame sneh a celú zmes rozotrieme do malého pekáčika vystlaného papierom na pečenie, cca rozmerov 25×20 cm. Na vrch poukladáme rozpolené jahody, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť na 180 stupňov na asi 20-30 minút. Potom pokrájame a dekorujeme vyšľahanou šľahačkou a jahodami.

IMGP9421

TVAROHOVO-ŠPALDOVÉ GUĽKY S JAHODOVOU OMÁČKOU

Potrebujeme:
1 tvaroh
špaldovú krupicu podľa potreby, aby sa guľky nerozpadávali
1 vajce
na špic noža sódy bikarbóny
bourbon vanilka

Všetky suroviny zmiešame dokopy a tvarujeme guľky. Tie hádžeme do osolenej vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na hladinu.

Omáčka – rozmixujeme jahody alebo iné ovocie.

Servírujeme na tanier a pokvapkáme javorovým sirupom

11052431_1111805665512453_1612109009424386295_n

TVAROHOVÁ TORTA S LESNÝM OVOCÍM

KORPUS:
200g pomletých ovsených vločiek
50g cukru z kokosových kvetov (alebo trstinový)
1 lyžička bourbon vanilky v prášku
100g masla (došiel mi kokosový olej, ale ak ho máte, pokojne ho použite)

Vločky zomelieme v mixéri a presypeme do misky, kde dáme aj ostatné suroviny. Dôležité je zomlieť vločky čo najjemnejšie, aby sa pri krájaní korpus nedrolil. Maslo roztopíme a všetko spolu zmiešame. Tortovú formu som vystelieme papierom na pečenie a natlačíme do nej vločkovú hmotu. Korpus dáme predpiecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 st. Kým sa korpus pečie, pripravíme si plnku.

NÁPLŇ:
500g ovocia (maliny alebo jahody alebo zmes)
3 čerstvé vajcia (oddelené na žĺtky a bielky)
100 g trstinového cukru
1 lyžica citrónovej šťavy
500g tvarohu
500 ml šľahačkovej smotany
10 plátkov želatiny

Na pripravený korpus (ktorý máme stále vo forme) si pripravíme krém nasledovným spôsobom.
Ovocie mierne popučíme, šťavu nevylievame (budeme ju potrebovať na želatinu).

Žĺtky s cukrom vymiešame do hmoty, primiešame tvaroh a citrónovú šťavu.

Želatinu namočíme na 10 minút do vody, šťavu z ovocia si pripravíme do hrnčeka (stačia cca 4 lyžice). Vložíme doň vyžmýkanú želatínu, ohrievame túto zmes, no nevaríme. Stačí, kým sa želatina rozpustí.

Ovocie zmiešame s tvarohovým krémom, vyšľaháme si bielky a šľahačku (každé zvlášť). Pridáme k tvarohovej plnke a zamiešame spolu so želatinou. Rozotrieme na korpus a dáme aspoň na 2-3 hodinky do chladničky.

Môžeme ozdobiť ovocím, čokohoblinami alebo sirupom.

IMGP9743

LAHODNÝ REBARBOROVO JAHODOVÝ KOLÁČ S DROBENIČKOU

Suroviny na cesto:

8 lyžíc masla

½ balíčka bezfosfátového prášku do pečiva (vínny kameň)

½ šálky trstinového cukru

¾ šálky mlieka

2 vajíčka

1 a ¼ šálky hladkej špaldovej múky

Na drobeničku:

70g zmäknutého masla

špaldová krupica a trstinový cukor (xylitol) podľa konzistenie, cesto by malo byť sypké a mrviť sa.

½ kg očistenej rebarbory, pár jahôd

POSTUP:

Očistíme si rebarboru a nakrájame ju na cca 1cm kúsky, preložíme do misky a zasypeme trochou hnedého cukru. Pripravíme si cesto tak, že mlieko zohrejeme a rozpustíme si v ňom maslo. Mlieko nesmie byť veľmi horúce, pretože ho budeme pridávať k vajíčkam a nechceme, aby sa nám zrazili. Vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom do peny, pridáme maslové mlieko a pokračujeme v šľahaní. Do vzniknutej masy postupne prisypávame múku s vínnym kameňom. Zmes potom rozotrieme do papierom vystlanej tortovej formy, poukladáme rebarboru, jahody a prstami rozmrvíme drobeničku. Dáme do rúry a pečieme na 180 st. cca 20-30 minút.

IMGP9590

CHIA JAHODOVÝ DŽEM

Potrebujeme:

šálku jahôd

3 lyžičky chia semienok

sladidlo podľa chuti (ak sú sladké jahody, nie je sladidlo ani potrebné)

Jahody popučíme, pridáme chia semienka, dobre zamiešame a necháme postáť najlepšie v chladničke aspoň 20 minút, aby sa chia aktivizovali. Podávame chladené buď ako klasický džem, so sušienkami alebo vyjedáme lyžičkou ako dezert.

 

One thought on “12 najlepších jahodových maškŕt a koláčov z môjho blogu

Pridaj komentár